« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
KAD SE MALE RUKE SLOŽE..

Maturanti preko Facebooka otkrili temu državne mature

Na Facebooku su uoči državne mature procurili zadaci s ispita, no u Ministarstvu obrazovanja tvrde da je to nemoguće

(Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

Facebook

,

maturanti

,

matura

,

esej

Je li polaganje obveznog dijela državne mature - pisanje eseja iz hrvatskog jezika - počelo skandalom i curenjem tajnih informacija - tema je o kojoj se danas raspravljalo širom Hrvatske. U vrijeme kad nam svakodnevica vrvi raznim zločinima, maturanti su za esej dobili ulomak iz romana "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog. No, to ne bi bio problem da se danima u školama nije o tome pričalo i da večer prije na forumima nije precizno navedeno koji će ulomak maturante dočekati na klupama (razgovor Raskoljnikova i Sonje).

Iako u Ministarstvu negiraju da postoji bilo kakva mogućnost da je netko od 40.000 kandidata koji su pristupili maturi, provalio temu eseja i tako doveo u pitanje projekt vrijedan 50 milijuna kuna, među učenicima se proširila priča kako teta jednog maturanata, inače ispitna koordinatorica, nije mogla odoljeti pa je svome nećaku prišapnula što će biti tema eseja. A on je to proširio svojim kolegama, prenosi Jutarnji list.

Testovi iz hrvatskog i engleskog u škole su stigli u ponedjeljak, u zapečaćenim omotnicama, a do danas su se morali čuvati u sefovima.

U Ministarstvu tvrde da nitko nije mogao znati što je tema eseja, pa se postavlja pitanje kako je to znala ispitna koordinatorica.

- Nisam mogao vjerovati kad sam vidio da su se glasine pokazale točnima. Kad sam vidio to na Facebooku, prvo sam se upitao tko je to predvidio: Milan Tarot ili neki astrolog? Ali bilo je točno. Mi s naše strane nismo ni najmanje zakazali, a ne znam baš kako je bilo s druge strane. Jednakost za sve?! Informacije su procurile. Zavjet šutnje je prekinut. Dok su jedni čitali i pripremali svih osam lektira, drugi su mirno i spokojno uz Dostojevskog dočekali današnji dan. Ne vidim gdje je tu jednakost - rekao nam je jedan učenik splitske V. gimnazije koji je doživljaje s državne mature, kao i one koji su mu prethodili, opisao na Facebooku.


17.03.2010. 22:04:19
Novi komentar
nužno
nužno