« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
ŠTO DANAS JEDETE?

Masna i slatka hrana mijenja moždane receptore

Znastvenici smatraju kako će ovo istraživanje pomoći u razumijevanju bulimije i drugih poremećaja prehrane

Fotografija vijesti
Više o

masna hrana

,

poremećaj u prehrani

,

slatka hrana

,

opioidi

,

opioidni receptori

,

kemija mozga

,

promjene na mozgu

Novo istraživanje medicinskog fakulteta Sveučilišta John Hopkins pokazalo je kako pretjerana konzumacija masne i slatke hrane uzrokuje promjene u moždanim receprtorima. Rezultati istraživanja predstavljeni su na ovogodišnjem sastanku udruženja Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), čelnog svjetskog udruženja za istraživanje svih aspekata prehrambenih navika. Znastvenici smatraju kako će ovo istraživanje pomoći u razumijevanju bulimije i drugih poremećaja prehrane, javlja PsysOrg.

Voditelji istraživanja potvrdili su kako stalna konzumacija, ali i povremeno 'pretjerivanje' s masnom i slatkom hranom, uzrokuje promjene na nivou opioidnih receptora u predjelu mozga koji kontrolira proces unosa hrane u organizam. Opioidi su kemijske tvari čije je djelovanje ograničeno na opioidne receptore, a vežu se uz osjećaje ugode i euforije. Postoje četiri osnovne skupine - endogeni opioidni peptidi koji se stvaraju u tijelu (endorfin i enkefalini), te alkaloidi opijuma (morfij), polusintetski opioidi (heroin) i potpuno sintetski opioidi (metadon i petidin).

"Rezultati su vrlo zanimljivi jer su pokazali da do promjena na opioidnim receprtorima dolazi u dijelu mozga koji kontrolira koliko hrane unosimo tijekom obroka", kažu znastvenici.

Novi podaci upućuju na to da pretjerana konzumacija masne i slatke hrane potiče 'prejedačko' ponašanje podizanjem razine opioida u mozgu što je vrlo vjerojatno povezano s razvojem bulimije i drugih poremećaja prehrane. Zbog toga se znanstvenici nadaju kako će im nova saznanja pomoći u rješavanju problema poremećaja u prehrani od kojih prema statističkim podacima u svijetu pati oko 35 milijuna ljudi, a koji godišnje uzrokuju oko 300 tisuća smrti, većinom među mladim ženama.

29.07.2009. 16:19:42
Novi komentar
nužno
nužno