« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 2 mjeseca
STVARNO?

Maslinovo ulje je ključ dugovječnosti

Ranije se smatralo da crno vino ima snažniji učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol

Znali smo!
Znali smo! (Arhiva)
Više o

maslinovo ulje

,

dugovječnost

Maslinovo ulje krije ključ dugovječnosti te lijek za bolesti koje su povezane sa starenjem. Rezultati istraživanja koje je trajalo osam godina objavljeno je u časopisu Molecular Cell.

Ranije se smatralo da crno vino ima snažniji učinak na dugovječnost i vitalnost od maslinovog ulja jer sadrži jaki antioksidans resveratrol koji u stanicama aktivira mehanizme zaslužne za usporavanje starosti i preveniranje bolesti.

Najnovije istraživanje pokazuje da masnoće u maslinovom ulju  također, čak i učinkovitije, aktiviraju ove mehanizme. No, nije dovoljno samo konzumirati ulje, već je bitno i vrijeme u kojem to činimo.

Učinak maslinovog ulja najveći je ako ga kombiniramo s postom, ograničavanjem unosa kalorija i vježbanjem.

"Otkrili smo da se način na koji masnoće iz maslinovog ulja djeluju tako da se prvo moraju pohraniti u lipidne kapljice pa razgraditi tijekom vježbanja ili posta, pri čemu dolazi do pozitivnih učinaka na zdravlje i dugovječnost", objašnjava u studiji njezin voditelj dr. Doug Mashek.

"Želimo razumjeti biologiju, a zatim je primijeniti na ljude. Nadamo se da ćemo promijeniti pristup liječenju i umjesto tretiranja osam različitih poremećaja, liječiti jednu. Sve su to bolesti povezane sa starenjem pa hajde da liječimo starenje", zaključuje. 

25.02.2020. 13:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    25.02.2020. 17:50
    tekuce zdravlje:)
  2. avatar
    Cranberry
    25.02.2020. 19:22
    Obožavam ga
  3. avatar
    armando
    25.02.2020. 19:45
    ljube i ja isto pusaa pogotovo s krumpirima
  4. avatar
    Cranberry
    25.02.2020. 20:30
    Dragi moj da sa svim povrćem
Novi komentar
nužno
nužno