« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 9 mjeseci
ZANIMLJIVO

Marihuana jače djeluje na bol kod muškaraca

Sve je više istraživanja o korisnosti marihuane u liječenju boli

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

marihuana

,

THC

,

liječenje marihuanom

U Sjedinjenim Američkim Državama sve se više istražuje potencijalna primjena marihuane za ublažavanje bola, pogotovo stoga što se sve veći broj država odlučio legalizirati ovu kontroverznu biljku. Međutim, čini se da marihuana nema toliko dobar učinan na žene koliko ima na muškarce.

Analiza u časopisu Drug and Alcohol Dependence pokazuje da su muškarci manje osjetljivi na bol nakon konzumacije marihuane, dok žene to nisu

Istraživačka studija tražila je od sudionika da urone ruku u hladnu vodu pa su im onda mjereni verbalni pokazatelj bola, i vrijeme reakcije, to jest vrijeme koje im je trebalo da izvuku ruku iz vode. Nakon konzumiranja marihuane muškarci su prijavljivali manje bola nego prije, dok su za žene ove razine ostale iste.

Dr. Ziva Cooper, voditeljica istraživanja upozorava da bi ove spolne razlike mogle utjecati na istraživanja o potencijalnoj terapeutskoj primjeni marihuane, iako službenih studija o različitom utjecaju na spolove još nema.

Međutim, istraživači kažu i kako ne bi trebalo potpuno odbaciti ideju korištenja marihuane za tretiranje bola kod žena. Žene se na marihuanu brže naviknu te postaju manje osjetljive na njeno djelovanje, a kako su osobe u studiji bile redovni korisnici, istraživači kažu da bi se tu mogao kriti razlog za ove razlike.

25.08.2016. 09:01:00
Novi komentar
nužno
nužno