« Kultura
objavljeno prije 6 dana i 3 sata
OSVRT

Mali formati Petera Weisza

Mali formati Petera Weisza, prepuni boje i optimizma žive svoje čudesne živote u prostoru strogo omeđenom, no pozitiva koja izranja iz svakoga centimetra ove slike sve je vidljivija

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Izrazitu razigranost, radost, gibanje obilježeno veseljem raznovsnih formi točkica, linija, mrlja realizirao je nadahnuto slikar iznimna ugleda Peter Weisz, u najnovijoj seriji slika.

Potreba za slikanjem, za stvaranjem novih ciklusa, ujedno i nastavak likovnih istraživanja, iznova se razbudila kod ovoga umjetnika, nakon jednogodišnje stvaralačke stanke.

Valjalo je ugasiti unutarnju žeđ tijela i duha, što slikar i čini kontinuirano, doista svakodnevno slikajući, opet zaranjajući u artističke probleme koji postaju sve veći i kompliciraniji osobito kada se umjetnik bavi s njima intenzivno i otvoreno.

Mali formati Petera Weisza, prepuni boje i optimizma žive svoje čudesne živote u prostoru strogo omeđenom, no pozitiva koja izranja iz svakoga centimetra ove slike sve je vidljivija.

Ovaj bi se ciklus mogao nazvati i raspjevanim i rasplesanim trenutcima, nastalih kao rezultat jednako takvog stvaralačkog žara i zanosa.

Weiszove slike nose plamen, vatru koja izvire iz motiva, slike nose život u oblicima, stvorenim u nekoliko trenutaka, koliko i treba da se u žestokom ritmu realizira jedna ovakva energična kompozicija.

Mali, blještavi format Petera Weisz pokazuje svu raskošnu moć i privlačnost djela iskusnog i nadahnutog slikara.

Piše: Miroslav Pelikan
16.09.2024. 09:53:00
Novi komentar
nužno
nužno