« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
muke po učiteljima

Mali Englezi s pelenama u školu

Ne radi se o djeci genijalcima, nego klincima koji su u pelenama do šeste ili sedme godine života

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pelene škola

,

odvikavanje od pelena

Engleski učitelji suočavaju se s problemom koji definitivno nisu očekivali - mijenjanjem pelena svojim učenicima u osnovnoj školi. Za nastalo stanje optužuju roditelje, koji su prezauzeti da bi naučili djecu kako obavljati nuždu u toaletu pa ih ostavljaju u pelenama nevjerojatno dugo.

Svi koji su imali problema s vlastitom djecom barem jednom je netko rekao da nikad nije čuo za djecu koja idu u školu u pelenama, no ta izreka više očito ne vrijedi. Problem je toliko raširen da su neke škole već počele odbijati djecu koja ne znaju sama na WC, jer su učitelji protestirali da im presvlačenje nakon „nezgoda" remeti nastavu i oduzima previše vremena.

No, problem se dodatno zakuhao argumentima nekih roditelja da se na taj način krši Disability Discrimination Act (Zakon o ravnopravnosti osoba s invaliditetom), a to je zakon koji osigurava jednaka prava svima. Ipak, učiteljske udruge tvrde da se ne radi o djeci s problemima, nego o zapuštenoj djeci koju njihovi roditelji nisu bili u stanju naučiti osnovne stvari.

Štoviše, humanitarna zaklada Education and Resources for Improving Childhood Continence težište svog rada prebacila je s mališana na školsku djecu, provodeći edukacije barem jednom mjesečno za školske medicinske sestre kojima se daju osnovne tehnike učenja korištenja toaleta za djecu, kako bi se djeca sklona nezgodama pokušala makar u školi naučiti kako se vrši nužda u njihovim godinama.

S druge strane, ženske udruge naglašavaju dva važna argumenta kojima brane roditelje. Prvo, majke sve više rade i nisu u mogućnosti biti kod kuće s djecom, a drugo, moderne pelene onemogućavaju da se djeca osjećaju neugodno nakon nužde, za razliku od platnenih koje su bile u upotrebi prije. Stoga, djeca nemaju niti potrebu naučiti koristiti toalet u dobi od dvije ili tri godine, kada bi to trebalo biti uobičajeno.

04.08.2009. 12:41:13
Novi komentar
nužno
nužno