« Žene
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
BEZ BRIGE

Male količina alkohola u trudnoći neće naštetiti vašoj bebi

Iako ovo nikako ne smijete shvatiti kao poziv na opijanje, istraživanja su pokazala kako čaša-dvije vina tjedno ne mogu naštetiti zdravlju vaše nerođene bebe

Fotografija vijesti
Više o

trudnoća

,

alkohol

Buduće rodilje smiju popiti manje količine alkoholnih pića bez da time naštete svom nerođenom djetetu, tvrde znanstvenici. Čaša ili dvije vina tjedno ne povisuje rizik za prijevremeni porod niti na bilo koji način utječe na rast i zdravlje fetusa.

Studija provedena u Kanadi detaljno je proučila rezultate 36 drugih istraživanja diljem svijeta koje su se bavila pijenjem alkohola i njegovim utjecajem na trudnoću. Zaključak koji su znanstvenici donijeli mogao bi unijeti dodatnu pomutnju oko alkohola i trudnoće.

Istraživači iz Centra za ovisnosti i mentalne bolesti iz Toronta zaključili su kako konzumiranje 10 grama alkohola dnevno, što je oko pola čaše vina, nema nikakvog negativnog utjecaja na razvoj nerođenog djeteta.

To znači da trudnice mogu jednom do dvaput tjedno popiti čašu vina, a da pritom ne moraju brinuti hoće li to loše utjecati na njihovu buduću bebu.

Ipak, istraživanje je pokazalo kako konzumiranje više od 10 grama alkohola dnevno negativno utječe na rast fetusa, a rizik se eksponencijalno povećava sa većim količinama alkohola.

Žene koje su dnevno konzumirale 30 grama alkohola, što je otprilike jedna i pol čaša vina svaki dan, imale su čak 25% veće šanse da rode prerano ili da njihovo dijete pati od nekakve bolesti ili deformiteta.

Dr. Patrick O'Brien sa Kraljevskog koledža za ginekologiju rekao je kako bi trudnice trebale biti vrlo oprezne sa konzumacijom alkoholnih pića te ih po mogućnosti poptuno izbjegavati u prvom tromjesječju.

„Ipak, ukoliko ponekad požele čašu vina, nakon 12. tjedna trudnoće to neće naštetiti njihovom djetetu" zaključuje doktor.

06.07.2011. 16:16:00
Novi komentar
nužno
nužno