« Fun
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca

Mađarski sud: Gađajte jajima koga hoćete

Fotografija vijesti
Više o

gađanje jajima

Gađanje ljudi jajima u Mađarskoj predstavlja slobodno izražavanje mišljenja i stoga je dopušteno ljude po slobodnom izboru gađati jajima, proizlazi iz presude jednog budimpeštanskog suda, a prenose mađarski mediji.Sud u Budimpešti oslobodio je osobe koje su gađale jajima sudionike na nedavnom skupu homoseksualaca i taj čin okarakterizirao kao slobodno izražavanje mišljenja, objavili su mađarski mediji.

Mađarski Helsinški odbor za ljudska prava prosvjedovao je zbog presude.Presuda daje ‘zeleno svjetlo’ za akcije u kojima građani gađaju jajima nekoga tko im se ne sviđa, a sud je ‘pomogao’ u povredi prava na okupljanje, ocijenio je mađarski Helsinški odbor za ljudska prava. Tri osobe optužene za gađanje jajima ipak su osuđene na novčanu kaznu, ali ne zbog gađanja nego zbog toga što su pružale otpor policijskim službenicima.

Policija je bila pokrenula postupak zbog narušavanja javnog reda i mira, ali je sud presudio da gađanje jajima nije kažnjivo i da predstavlja izražavanje mišljenja, jer se na taj način nikoga ne može ozlijediti. Mađarski su mediji prenijeli mišljenje pravnih stručnjaka koji tvrde da je odluka suda ‘neprihvatljiva’ jer se povreda slobode drugih građana ne može opravdati slobodom mišljenja. (HINA) 

10.07.2008. 18:37:37
Novi komentar
nužno
nužno