« Život
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
PREPREDENO

Mačke predenjem 'kontroliraju' vlasnike

Uobičajeno mačje predenje za gušt i odmor uz malo višu frekvenciju postaje alat suptilne psihološke 'kontrole'

(Corbis)
Više o

mačke

,

predenje

,

kontrola psihe

,

roditeljski instinkt

Britanski znanstvenici u utorak su objavili rezultate istraživanja kojim je utvrđeno da su mačke usavršile suptilnu tehniku predenja poigravajući se s psihologijom gospodara kako bi dobile što žele.

Kad nešto žele, a najčešće je riječ o hrani, domaće mačke svojem uobičajenom predenju dodaju zvuk više frekvencije što evocira mijaukanje ili poziv u pomoć. Istraživači smatraju kako 'moljakanje' predenjem kod ljudi potiče roditeljski instinkt koji mački često omogućava da dođe do cilja bez opasnosti nerviranja vlasnika uobičajenim mijaukanjem.

Na ideju da istraži ovaj 'fenomen' došla je Karen McComb s britanskog sveučilišta Sussex koja je objasnila da joj je glavni motivator bio vlastiti mačak koji ju je redovito ujutro budio tražeći hranu. McComb je testirala ljudsku reakciju na oba tipa predenja - onog koje izražava čisto zadovoljstvo i onog kojim se traži hrana ili pozornost. Prema dosadašnjim spoznajama prilagođeno predenje funkcionira samo kod mačaka koje s gospodarom žive same dok se 'obiteljske' ljubimice i ljubimci za hranu moraju truditi na 'tradicionalne' načine.

Izvor: Hina

15.07.2009. 16:01:15
Novi komentar
nužno
nužno