« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 10 mjeseci
AUTORSKA PRAVA

Louboutin nije uspio sudski zaštititi svoje crvene potplate

Tužbu u visini od milijun dolara Loubutin je podigao pošto je shvatio da je modna kuća Yves Saint Laurent u siječnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom

Fotografija vijesti
Više o

moda

,

Yves Saint Laurent

,

Christian Louboutin

Jučer je na sudu u New Yorku odbačena tužba Christiana Louboutina protiv Yves Saint Laurenta zbog kopiranja njihovih intenzivno crvenih potplata na cipelama, prenosi Hina.

Tužbu u visini od milijun dolara Louboutin je podigao pošto je shvatio da je modna kuća Yves Saint Laurent u siječnju lansirala nekoliko novih modela cipela s crvenim potplatom, a u njoj se navodi kako je Loubutin takve cipele počeo proizvoditi još 1992.

Štoviše, u prvim danima svoje karijere dizajnera obuće, Louboutin je potplate 'svojih' cipela bojao crvenim lakom za nokte ne bi li na taj način stvorio svoj jedinstveni potpis.

Do siječnja ove godine nijedan od dizajnera visoke mode u kreiranju luksuznih cipela nije se usudio koristiti nijednu nijansu crvene boje kako se ne bi ogriješio o autorska prava Christiana Louboutina. No potom se u ekskluzivnim trgovinama pojavila nova kolekcija Yves Saint Laurenta - boja potplata svakog para cipela bila je usklađena s bojom cipela.

Tako zelene imaju potplate u istoj boji, plave u identičnoj nijansi plave, a crvene u crvenoj boji, što je razgnjevilo Louboutina i potaknulo ga da podigne tužbu. U njoj se navodi kako takvim potezom YSL stvara konfuziju među obožavateljicama visoke mode smatrajući 'kopiju' originalom.

Američki sudac Marrero smatra da se boje što ih koriste modni dizajneri ne mogu autorski zaštititi.

Prosječan par 'louboutinki' stoji od 450 dolara na više (najskuplji modeli optočeni Swarovski kristalima koštaju oko 3.500 dolara), dok par spornih YSL cipela stoji od 600 do 800 dolara.

11.08.2011. 09:30:08
Novi komentar
nužno
nužno