« Život
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
PRIPAZITE

Loše navike kojima vikendom upropaštavamo zdravlje

Iako bi vikend trebao služiti samo za odmor, doktori i znanstvenici upozoravaju na šest navika većine nas koje loše utječu na naše zdravlje

Vikend stvarno mora biti vrijeme odmora
Vikend stvarno mora biti vrijeme odmora (Arhiva)
Više o

vikend

,

odmor

,

loše navike

Vikend je onaj dio tjedna kojeg svaki čovjek jedva čeka, pun planova o odmoru, uživanju i punjenju baterija ...no, većina se u ponedjeljak na poslu pojavljuje loše volje, iscrpljeni i jadni.

Zašto? Zbog loših navika, kažu stručnjaci, a ovih šest najviše utječe na to da vikend provodimo na pogrešan način.

Čišćenje i spremanje - umjesto da potrošite cijeli vikend na čišćenje i uređivanje kuće, preporuča se da svaki dan izdvojite pola sata koje potrošite na čišćenje. Na taj način posao vam se neće nagomilati za vikend pa ga možete iskoristiti za potpuni odmor.

Dostupnost interneta - stalna dostupnost i pristup internetu otežavaju nam spavanje, ali imaju i mnoge negativne učinke na zdravlje poput povećanja količine stresa. Preporuča se izdvajanje jednog dana u tjednu u kojem uopće ne koristite računala ili mobitele, te na taj način odmorite tijelo i um.

Kasno ustajanje - ukoliko vikendom ostajemo budni dulje no inače i ustajemo kasnije nego preko tjedna možemo se osjećati umornije no inače. Ta se pojava naziva i "društveni jet lag" odnosno znanstvenici taj umor uspoređuju s promjenom vremenskih zona. Kao da ste na vikend iz Zagreba otišli u New York. Preporučuje se navijanje alarma za buđenje maksimalno sat kasnije no što se inače budite.

Paničarenje zbog ponedjeljka - ako znate da vas čeka stresni tjedan, mnogi su spremni potrošiti cijeli vikend u panici. Umjesto da brinete, liječnici preporučaju da se pozabavite samim sobom ili svojom obitelji. Ukratko, recept koji preporučuju stručnjaci - kad osjećate pritisak zbog novog radnog tjedna, krenite se baviti nekim sportom.

Prejedanje - posebno popularno u studentskoj populaciji koja vikendom konačno dolazi na domaću kuhanu hranu. Mnogi se vikendom prejedaju ili jednostavno imaju više prilike jesti u restoranu ili kod kuće nego preko tjedna. Također, ako ste na dijeti i kršite je vikendima, vaše se šanse za gubitak kilograma smanjuju za nekoliko desetaka posto.

Rad - ukoliko za vikend pokušavate nadoknaditi sve ono što niste stigli preko tjedna, ne očekujte da ćete novi tjedan započeti odmorni. Subota i nedjelja trebali bi biti dani za potpuni odmor od svega što ćete morati raditi tijekom tjedna.

10.09.2016. 20:02:00
Novi komentar
nužno
nužno