« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci

Logoraš A3227: Ne vjerujem što sam sve izdržao

U zagrebačkoj sinagogi obilježen Međunarodni dan sjećanja na holokaust

U židovskoj općini  u Zagrebu otvorena je izložba španjolske slikarice Sofije Gandrias ‘Primo Levi, sjećanja’
U židovskoj općini u Zagrebu otvorena je izložba španjolske slikarice Sofije Gandrias ‘Primo Levi, sjećanja’ (Bruno Konjević/CROPIX)
Više o

holokaust

,

Bet Israel

,

Slavko Goldstein

Židovska općina Zagreb i Židovska vjerska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj obilježile su jučer UN-ov Međunarodni dan sjećanja na holokaust s osnovnom porukom da se takvo zlo više nikada nikome i nigdje ne dogodi.

Na jučerašnji dan prije 63 godine saveznički vojnici oslobodili su najstrašniji koncentracijski logor u nacističkoj Njemačkoj - Auschwitz, a UN je taj dan izabrao kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust. Holokaust (Šoa) označava 12 godina nacističkoga progona Židova u kojem je smrtno stradalo između 5,5 i 6 milijuna pripadnika toga naroda, istaknuto je na obilježavanju u zagrebačkoj sinagogi

Ustaški zločinci nanijeli su, sudjelujući u holokaustu, tešku ljagu hrvatskome imenu, ljagu koju su pomogli sprati samo hrvatski antifašisti. Ni jedno, ni drugo ne smije se zaboraviti.”
Stjepan Mesić
predsjednik RH
Predsjednik Bet Israela Ivo Goldstein naglasio je kako je zadaća svih da se sjete toga stradanja kako se ono više nikada ne bi ponovilo. O stradanju Židova u Hrvatskoj u vrijeme NDH govorio je i publicist Slavko Goldstein istaknuvši kako je, uz mnogobrojne žrtve, bilo i onih koji su se spasili, među njima i on.

Jedan od preživjelih logoraša u tri logora (Auschwitz, Buchenwald i Bergen-Belsen), koji nije želio otkriti svoje ime već samo logoraški broj, A3227, prepričavajući novinarima strahote koje je prošao rekao je kako su logoraši bili tretirani kao stoka, te da ni danas ne vjeruje što je sve proživio i izdržao.

Piše: HINA
27.01.2008. 23:47:31
Novi komentar
nužno
nužno