« Film
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DODJELA

Ljudožder vegetarijanac hrvatski kandidat za Oscara

POGLEDAJTE VIDEO: Ljudožder vegetarijanac suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu

Hoće li Bitorajac očarati svjetsku filmsku industriju
Hoće li Bitorajac očarati svjetsku filmsku industriju (Arhiva)
Više o

Oscar

,

dodjela Oscara

,

Branko Schmidt

,

Ljudožder vegetarijanac

,

kandidat za Oscara

Film Ljudožder vegetarijanac izabran je kao predstavnik hrvatske filmske industrije za selekcijski proces za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma. Nominacije za tu nagradu objavit će se 15. siječnja 2013., javljaju iz Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

Film Branka Schmidta izabran je natpolovičnom većinom glasova, a u konkurenciji su bili i filmovi "Cvjetni trg" Krste Papića, "Ćaća" Dalibora Matanića, "Fleke" Alda Tardozzija, "Koko i duhovi" Daniela Kušana i "Noćni brodovi" Igora Mirkovića.

"Ljudožder vegetarijanac", snimljen u produkciji Tele filma, suvremena je mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt surađivao i na prethodnom filmu "Metastaze".

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je, među ostalim, Zlatne arene za režiju te za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac) te nagrade domaće i međunarodne kritike, a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Ovogodišnja, 85. dodjela Oscara, održat će se u Hollywoodu 24. veljače.

14.09.2012. 13:49:05
Novi komentar
nužno
nužno