« Život
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
PET FRIEND

Ljubimci bolje slušaju i od muževa i od žena

Životinjski bihevioristi tvrde da su ljubimci sjajni terapeuti jer nam daju bezuvjetnu potporu, nikad se ne bune i uvijek su tu za nas

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

depresija

,

brak

,

terapija

,

partneri

,

Liliane Bettencourt

,

dani hrvatske kulture

Trećina udanih žena koje imaju kućne ljubimce, najčešće pse, tvrdi da su im oni bolji slušači od vlastitih muževa, prenosi Associated Press-Petside.com. S druge strane, 18 posto muževa tvrdi da su ljubimci bolji slušači od supruga. Žene se najčešće jadaju o poslu ili se žale na supruga. Prema izjavama sudionika u anketi spomenute stranice, koji su iz različitih sredina i različite dobi, četveronožni ljubimci, psi i mačke, idealno su rame za plakanje, naročito jer daju i povratnu informaciju - kad ih poliže pas ili im se mačka umiljava nakon iznesenih problema to djeluje gotovo terapeutski, tvrde sudionici.

Među njima je bila i 40-godišnja Christina Holdahl iz Georgije koja redovito razgovara sa svojom mačkom, dva psa i tri konja. Bill Rothschild iz New Yorka pak razgovara s rakom. Anketa je pokazala da većina vlasnika ljubimaca smatra kako su oni poprilično stabilni i nisu depresivni. Tek pet posto ispitanika je odvelo ljubimca veterinaru ili životinjskom psihologu zbog sumnji u loše raspoloženje. Neki su im davali čak i antidepresive.

Ipak, kad je u pitanju životinjska terapija, najbolji 'stručnjaci' su psi. Čak 25 posto vlasnika pasa izjavilo je kako bolje slušaju od supružnika. Najčešća ja tvrdnja kako 'pas nema svoje mišljenje' te da je zato lakše razgovarati s njim nego, na primjer, sa ženom. „Psa ustvari nije briga što ćete reći ili učiniti. Gleda vas, obraća pozornost dok vi u svom vlastitom mozgu analizirate problem i rješenje dođe samo od sebe", objašnjava 55-godišnji Ron Farber iz Kansasa. „Ako sam uzrujana, ako zaplačem, moja tri psa i mačka će se muvati oko mene i pokušati, na svoj način, naravno, učiniti stvari boljima", kaže Karen Manderbachs iz Rocky Mounta.

Životinjski bihevioristi, među njima renomirana Karen Sueda iz Los Angelesa,  tvrde da su ljubimci sjajni terapeuti jer nam daju bezuvjetnu potporu. Nikada ne odgovaraju, uvijek se slažu s nama i uvijek su tu za nas. Koliko god voljeli supružnika, on često ne može biti tu za nas, katkada muževi i žene imaju svoje vlastite probleme i muke i metode rješavanja određenih problema. I često odmah pokušavaju riješiti problem, umjesto da prvo porazgovaraju o njemu.

Anketa je provedena od 7. do 12. travnja ove godine i u njoj je sudjelovalo 1,112 ljudi vlasnika ljubimaca.

29.04.2010. 12:40:00
Novi komentar
nužno
nužno