« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
STVARNO?

Ljubaznost je bolja od detoksikacije

Mjerenje telomera na kraju istraživanja pokazalo je da sve skupine imaju kraće telomere, ali skupina koja je imala meditaciju za ljubav i otvaranje srca izgubila je najmanje telomera

Budite ljubazni!
Budite ljubazni! (Pexels)
Više o

dugovječnost

,

ljubaznost

Uz zdravu prehranu i vježbanje, jednostavno budite topli i ljubazni prema drugima i to će učiniti više za vaše zdravlje nego bilo koji detoks ili liječenje kristalima. Novo istraživanje pokazuje da ljubaznost može pomoći i kod usporavanja starenja.

Novo istraživanje Sveučilišta Sjeverna Karolina je malo je i preliminarno, ali pokazuje koliko je ljubaznost važna i koliko može utjecati na zdravlje, piše Inc.

Rezultati su prilično zapanjujući. Istraživači su okupili oko 150 volontera srednjih godina, a zatim ih podijelili u tri skupine. Jedna je grupa prošla šestotjedni trening meditacije s pažnjom, druga je pohađala slične vježbe meditacije za ljubav koja potiče otvaranje srca, a treća grupa je bila kontrolna. 

Na početku i na kraju eksperimenta svim dobrovoljcima izmjerena je duljina telomera.

Telomeri su ponavljajući sljedovi nukleotida koji se nalaze na krajevima DNA, a oni čuvaju molekule od oštećenja i štite ih tijekom staničnih dioba. Kako starimo, oni postaju sve kraći i kraći, a što se sporije troše to ćete dulje živjeti.

Mjerenje telomera na kraju istraživanja pokazalo je da sve skupine imaju kraće telomere, ali skupina koja je imala meditaciju za ljubav i otvaranje srca izgubila je najmanje telomera i tako usporila starenje.

09.01.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno