« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SRETNI PAROVI

Ljubav s godinama postaje jača

Anketom je utvrđeno da seksualni život u trećoj dobi više uopće nije tabu, a užitak je moguć unatoč prirodnim promjenama

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

ljubav

,

seksualnost

,

treća dob

,

stari parovi

Stariji parovi sretniji su u ljubavi i njihov je seksualni život aktivan, katkad i bogat unatoč nekim fiziološkim poteškoćama, tvrde kanadski znanstvenici na temelju rezultata studije.

Osobe starije od 65 godina postizale su između 119 i 120 bodova na ljestvici Spanier kojom je mjereno zadovoljstvo u odnosu para, dok je prosječna ocjena ostalih, mladih i parova srednje dobi iznosila 114.

"To je velika i važna razlika", drži Gilles Trudel, profesor psihologije na Sveučilištu u Quebecu u Montrelau (UQAM) koji je objasnio da je ljestvicom mjereno seksualno zadovoljstvo, komunikacija, kohezija i općenito funkcioniranje para.

Dobar rezultat parova treće dobi moguće je objasniti time što su se parovi koji su imali teškoća vjerojatno rastali i anketa je obuhvatila samo one koji su uspjeli održati brak, rekao je Trudel.

Također je istaknuo da partneri u mirovini imaju mnogo više vremena posvetiti se jedno drugome, dijeliti aktivnosti i živjeti "drugi medeni mjesec".

Znanstvenici su otkrili i jednu novu, zasad ograničenu pojavu, a to je razvod u trećoj dobi što se nekad gotovo uopće nije događalo. Danas se tako 5 ili 6 posto starijih parova odlučuje na razvod u dobi od 70 i više godina, a razlog može biti i izvanbračna ljubav.

No, u određenom broju slučajeva ponovna bliskost ima negativan učinak pa na površinu izbiju svi latentni problemi koji dugo vremena nisu bili rješavani jer je par vrijeme posvećivao profesionalnim aktivnostima i odgoju djece. Tada slijedi pretjerana anksioznost ili depresija dvaput češća nego kod mlađih partnera.

Nadalje, anketom je utvrđeno da u trećoj dobi seksualni život više uopće nije tabu, iako "postoji negativan mit o seksu u trećoj dobi", koji potječe uglavnom iz činjenice da u mladih ljudi slika "djeda i bake u seksualnom zagrljaju budi neku nelagodu", objašanjava Trudel.

Prirodno je da se s godinama "seksualnost mijenja, no još je moguć užitak (...) uz pomoć lijekova ili bez njih", tvrde autori studije.

Znanstvenici s UQAM-a obavljaju i grupnu terapiju okupljajući po četiri para s kojima rade na poboljšanju komunikacije.

Savjeti koje im daju jednostavni su: komunicirati, ne upadati drugome u riječ, dopustiti mu da slobodno izrazi svoje emocije. Važno je prestati misliti da unaprijed znamo što će nam partner reći pa ga zato ne trebamo slušati. (hina/metro-portal)

15.02.2010. 13:45:43
Novi komentar
nužno
nužno