« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
SAVJETI :)

Ljeto i preživljavanje naših pametnih telefona

Izloženost naših pametnih telefona visokim temperaturama može imati negativne učinke na bateriju, smanjiti aktivnosti procesora i modema te proizvesti niz neočekivanih ponašanja uređaja

Pazite na svoj smartphone ljeti
Pazite na svoj smartphone ljeti (Pexels)
Više o

zaštita

,

ljeto

,

smartphone

,

pregrijavanje

Dolaskom ljeta i ljetnih vrućina, biramo laganiju odjeću i obuću, štitimo se kremama s visokim zaštitnim faktorima i nastojimo boraviti u hladu ili klimatiziranim prostorima. Sve je to super, ali rastuće temperature zahtijevaju i poduzimanje mjera predostrožnosti našim pametnim telefonima. Koliko su opasne za pametne telefone ljetne temperature i sunce?

Izloženost naših pametnih telefona visokim temperaturama može imati negativne učinke na bateriju, smanjiti aktivnosti procesora i modema te proizvesti niz neočekivanih ponašanja uređaja.

Koliko je vruće, previše vruće?

Većina proizvođača pametnih telefona preporučuje korištenje uređaja u temperaturi okoline u hladnijim i toplijim uvjetima između 0 i 35 stupnjeva. Za svaki slučaj, provjerite raspon radnih u Uputama korištenje ili Jamstvenom listu. Međutim, u ljetnim mjesecima dok se skrivamo u hladu naši pametni telefoni možda se prže na suncu ili sauniraju u ruksacima, torbicama i automobilima. U tim uvjetima optimalne temperature rada mogu znatno prijeći preporučene granice.

Ako vaš pametan telefon postane previše vruć, automatski će se isključiti i odbiti raditi dok se ne ohladi. Treba imati na umu da se proces hlađenja mora odvijati postupno. Stres ili šok nikako nisu poželjni.

Zahtjevi za ispravno hlađenje pametnog telefona

Nemojte stavljati vaš pametan telefon u hladnjak ili direktno ispod klima uređaja. Samo ga premjestite na neko hladnije mjesto. Ekstremne promijene temperature mogle bi uzrokovati kondenzaciju unutar uređaja. Sigurno odavno znate da voda i elektronika ne idu dobro zajedno i kao posljedica dolazi do oštećenje komponenti unutar uređaja. Najbolji način hlađenja je da ga prebaciti što je prije moguće na najhladnije mjesto oko vas i ostavite na miru negdje deset do petnaest minuta.

Kako izbjeći pregrijavanje?

Ne ostavljajte pametan telefon u zatvorenom automobilu iako ste ga parkirali negdje u hladu. Automobil je divovski metalni inkubator u kome se u ljetnim mjesecima može razviti temperatura od 90 do 130 ˚ C stupnjeva u samo sat vremena. To se odnosi podjednako na cjelokupni prostor u kabini kao i dio ispod sjedala ili pretinac za rukavice. Najveći krivci su sunčeva svjetlost koja dolazi kroz prozore automobila i krov.

Ne izlažite ga izravnoj sunčevoj svjetlosti dok živa na termometru divlja. Ne ležite na plaži s njim niti ga ostavljajte na vrućem betonu pored bazena. Naši pametni telefoni lako hvataju sunčevu svjetlost i pohranjuju toplinu od sunca. Što duže ostavite svoj pametan telefon na suncu, to će biti topliji i moglo bi doći do pregrijavanja.

Još jedno pravilo, izbjegavajte upotrebu teških aplikacija kao što je igranja 3D igara za vrijeme boravka na plaži ili bazenu. Razlog je što prilikom njihovog korištenje sve komponente u uređaju rade na maksimumu snage. Pa kada se zbroje unutarnja i vanjska temperatura lako se dolazi do kritičnih vršnih vrijednosti.

Zaboravite zaštitne maskice ili covere : Ne biste vjerovali, ali zaštitne maskice ili coveri na našim pametnim telefonima u ljetnim mjesecima trebalo bi ukloniti. Zašto? Najpotrebniji su nam zaštitni faktor protiv ispadanju iz ruke uvjetovanim mokrim i vlažnim dlanovima ili stavljanjem uređaja na bilo kave oštre površine u okolini. S druge strane, zaštitne maskice ili coveri stvaraju potpuno isti učinak na uređaje kao da vas je netko ljeti natjera na nošenje zimskog kaputa ili nekoliko slojeva debele odjeće. Biste li ju nosili ljeti?   

Piše: Sanja Ledinek
18.06.2018. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno