« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
MASNOĆA SPAŠAVA

Ljepota ljudskog sala je u tome što obiluje matičnim stanicama

Mezenhimske matične stanice poznate su po tome što se iz njih mogu razviti kosti, hrskavica i sama masnoća

Salo spašava
Salo spašava (Shutterstock)
Više o

matične stanice

,

matične stanice u salu

Liječnici i znanstvenici namjeravaju iz ljudskog sala izvući matične stanice koje bi poslužile za 'popravljanje' tijela i zdravlja. Višak masnoće na bedrima i bokovima mogao bi pomoći u liječenju brojnih bolesti i poremećaja - od srčanih oboljenja preko artritisa do dijabetesa. Prema mišljenju znanstvenika, ljepota ljudskog sala je u tome što za razliku od postojećih izvora matičnih stanica (uključujući embrije) njegova je količina gotovo neograničena, a uz to ne izaziva problem u smislu moralno-etičkih rasprava.

Iza svega stoji profesor Malcom Alison, stručnjak za biologiju matičnih stanica pri londonskom Fakultetu za medicinu i stomatologiju: "Pohranjivanje ovih stanica vrijedi svakog truda jer znanstvenici dokazuju da su one vrlo svestrane te da je (za tretmane pojedinca) najbolje koristiti vlastite stanice."

Profesor Alison kaže da ljudi svoje stanice trebaju pohraniti  prije nego sami obole jer u slučaju ozbiljnih bolesti izvlačenje i umnožavanje može oduzeti puno prijeko potrebnog vremena. Alison trenutno provodi istraživanja o načinima pretvorbe matičnih stanica iz ljudskog sala u stanice sposobne za proizvodnju inzulina radi liječenja dijabetesa.

Specifični oblik matičnih stanica koje se nalaze u masnoći čovjeka - takozvane mezenhimske matične stanice - već su poznate po tome što se mogu razviti u kost, masnoću ili hrskavicu. Znanstvenici sada istražuju je li moguće iz njih dobiti neki drugi oblik stanica za liječenje dijabetesa i srčanih obljenja.

"Velik je interes za mezenhimske matične stanice jer ljudska masnoća obiluje njima. A ljudske masnoće postoji jako puno", kazao je Alison. Važna činjenica u čitavoj priči je ta što bilo koja prosječna osoba ima dovoljno masnoće za izvlačenje i spremanje potrebne količine matičnih stanica.

The Sunday Times piše da je jedan britanski profesor zatražio dozvolu za pohranjivanje matičnih stanica iz masnoća žena koje idu na liposukciju. Radi se o profesoru Kefahu Mokbelu iz londonskog Instituta za zdravlje dojke pri bolnici Princess Grace. On vjeruje da će spomenuti postupak postati standardan kod svih pacijenata koji prolaze estetske zahvate uklanjanja masnoće.

To su pak dobre vijesti za tvrtke koje nude usluge pohranjivanja matičnih stanica. Jedna od njih je i Precious Cells koja već ima 15 potencijalnih klijenata (koji idu na liposukciju), a u igri je i tvrtka Smart Cells.

27.12.2010. 21:40:00
Novi komentar
nužno
nužno