« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
DYLAN

Like a Rolling Stone prvi puta izvedena pred 46 godina

Newport Folk festival prvi je doživio Boba Dylana u električnom izdanju, na zgražanje tradicionalista u publici

Legendarna pjesma prvi puta izvedena uživo
Više o

Bob Dylan

,

Like a Rolling Stone

Ništa nas valjda, tako jasno i snažno, ne opomene na vlastitu smrtnost nego kad naš junak napuni 70 godina. Bob Dylan je svoj 70. rođendan proslavio potkraj svibnja. Zar je moguće i da je 46 godina prošlo od one koja je od njega napravila svjetsku zvijezdu?!

Snimljena 16. lipnja, 1965., u studiju Columbia Records, u New Yorku, za Dylanov novi album - Highway 61 Revisited (30. kolovoz 1965.), u produkciji Toma Wilsona, s gitaristom Mikeom Bloomfieldom, uz Paula Griffina na glasoviru, basista Joea Macha, bubnjara Bobbyja Gregga, Brucea Langhornea na tamburinu te neočekivanim, improviziranim doprinosom, koji se Dylanu dopao pa ga je i zadržao, session gitarista Ala Koopera, ali na - Hammond orguljama, "Like A Rolling Stone" je bila izdana, kao singl, 20. srpnja '65, a 25. srpnja bila je prvi put izvedena uživo, na Newport Folk festivalu, na veliko razočaranje, znamo, folk tradicionalista u publici za koje je "električni" Dylan bio izdaja.

S pjesmom nije bila sretna ni Columbia Records - nečuveno duga, za radio preduga (preko šest minuta!, u vrijeme kada singl ne smio biti dulji od tri minute) i bučnog, električnog, "raskalašenog" rock zvuka. Oklijevala je s njezinim izdavanjem, dok kopija nije dospjela, mjesec dana kasnije, u ruke nekolicine utjecajnih DJ-a i iako su s njenim emitiranjem, zbog njezine duljine, i radio postaje oklijevale, "Like A Rolling Stone" se, unatoč svojoj duljini, za samo nekoliko tjedana, popela na drugo mjesto američkih ljestvica i na njemu ostala punih 12 tjedana (na prvom je bila "Help," Beatlesa) te postala svjetski hit, do danas najveći hit Boba Dylana. Sâm će u jednom intervjuu, 1966., reći "Najbolja koju sam ikada napisao," i to potvrditi u drugom, 2004. godine, riječima "To vam je kao da neki duh piše takvu pjesmu, prepusti vam je i onda nestane. Što ona znači, to ne znate, osim da je duh za pisanje pjesme odabrao mene."

"Like A Rolling Stone" je transformirala Dylanovu karijeru; bila je revolucionarna po "svojem spletu različitih glazbenih elemanata, po zvuku Dylanova glasa - tako mladenačkoga, a tako ciničnoga, i po izravnosti onog pitanja - How Does It Feel?" I danas je smatraju jednom od najutjecajnijih pjesama u popularnoj glazbi poslijeratnog vremena; predstavlja prekretnicu, kako u glazbenoj industriji tako i u popularnoj kulturi, imala je ogromnog utjecaja na nju i na rock glazbu i dodatno je podigla dotadašnji Dylanov imidž folk-zvijezde, istovremeno mu donijela i status pop ikone. Više od samih Beatlesa, Dylan je bio taj koji je postao javnim simbolom dubokih kulturnih, društvenih, političkih, generacijskih promjena i pomaka do kojih je došlo u Sjedinjenim Državama i u Europi. Za mnoge, on je bio vođa.

Za razliku od hitova onog vremena, ta Dylanova i nije o ljubavi nego je žučljiva, zlobna kritika svega što je lažno, patvoreno, i izražava želju za osvetom.

"Like A Rolling Stone" je odigrala i važnu ulogu u mijenjanju poslovnih konvencija u glazbi. Prema pisanju časopisa Rolling Stone: "Niti jedna druga pjesma nije tako prkosila komercijalnim i umjetničkim konvencijama svog vremena i - razbila ih za sva vremena."

Također, bila je to, po riječima producenta Paula Rothchilda, pjesma/snimka jednog američkog glazbenika koji se uspješno suprotstavio invaziji britanskih sastava. "Jedan od nas," rekao je Rothchild, "pisao je glazbu koja se mogla natjecati s njima - Beatlesima, Stonesima, Dave Clark Five - a da pri tome nije morao žrtvovati ništa od integriteta folka ili snage rock-and-rolla."

Potkraj 2004., Rolling Stone je objavio listu "500 najboljih pjesama svih vremena," prema glasovima ne publike, već preko 170 glazbenika, kritičara i drugih iz glazbene industrije. "Like A Rolling Stone" našla se na prvom mjestu. Za Dylanom su slijedili Rolling Stones, John Lennon, Marvin Gay, Aretha Franklin, Beach Boys, Chuck Berry, Beatles, Nirvana, Ray Charles... Dylan se na listi pojavljuje, zapravo, 49 puta, čini gotovo 10% popisa. U intervjuu za TV-program "60 Minutes," te, 2004. godine, Dylan je rekao da ne mari puno za liste jer one se ionako stalno mijenjaju. No, "Like A Rolling Stone" našla se na prvom mjestu iste, ali revidirane, liste i 2010., isto tako i ove godine.

Od onog koncerta u Newportu, i onoga u Manchesteru, u Engleskoj, 1966. godine, gdje su tradicionalisti Dylana također izviždali, pa preko nastupa na Isle of Wight i potom njegovih reunion turneja sa sastavom The Band i sa Rolling Thunder Revue, sedamdesetih godina, do Never Ending Tour, koja je počela 1988. godine, "Like A Rolling Stone," stara sada 46 godina, jedna je od pet najčešće izvođenih pjesama na koncertima Boba Dylana.

Piše: Jagoda Bush/VOA
25.07.2011. 19:58:02
Novi komentar
nužno
nužno