« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
POGODNOSTI

Lijekovi na recept mogu se podići i u zemljama EU

Osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje moći će ubuduće svoje propisane lijekove podizati i u drugim zemljama članicama Europske unije

Lijekovi se od sada mogu dizati i u inozemstvu
Lijekovi se od sada mogu dizati i u inozemstvu (Arhiva)
Više o

EU

,

ljekarne

,

lijekovi

,

recept

,

podizanje lijekova

Za podizanje lijekova u ljekarnama druge države potrebna je papirnata tiskanica recepta koju se, prije odlaska na put, dobiva kod izabranog liječnika. Troškove lijeka u drugoj državi osiguranici plaćaju osobno, a nakon povratka u Hrvatsku ostvaruju pravo na povrat troškova, po cijenama koje utvrđuje HZZO na listama lijekova.

Zasad još nema elektroničke razmjene recepata za zemljama EU, ali se uskoro očekuje s pet zemalja - Italijom, Turskom, Finskom, Mađarskom i Švedskom.

Izmijenjen je i Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti, čime se omogućuje da djeca do 18. godine s ozbiljnim ortodontskim anomalijama ubuduće brže dobivaju aparatić za zube. Cilj izmjena je smanjenje lista čekanja i brže dolaženje na red djece s ozbiljnijim smetnjama.

Ravnatelj HZZO-a Siniša Varga istaknuo je važnost uspostave pravilne distribucije broja ortodonata, posebno u istočnoj Slavoniji, što je gorući problem koji bi trebao biti riješen u novom ugovornom razdoblju.

Mijenjane su i liste lijekova HZZO-a na koje su uvrštena 92 nova oblika lijekova. Riječ je o kliničkim i generičkim paralelama te dodatnim oblicima postojećih lijekova na listi, što je racionalnije za Zavod pa se na temelju toga očekuju uštede.

Na Osnovnu listu lijekova HZZO-a stavljen je jedan novi lijek za liječenje astme i kronične opstruktivne plućne bolesti te 79 oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Na Dopunsku listu stavljena su tri nova lijeka - za liječenje endometrioze, osteoporoze i upale oka, te devet oblika generičkih paralela i dodatnih oblika postojećih lijekova na listi.

Ravnatelj HZZO-a s tim u vezi je rekao da su ove godine uspjeli uvrstiti 500 novih lijekova na listu lijekova, što je pet puta više nego proteklih godina. Pojedinačne cijene lijekova smanjene su za 7,75 posto, istaknuo je Varga.

U razdoblju od siječnja do rujna ove godine HZZO je ostvario prihod od oko 17,5 milijardi kuna kuna, dok su rashodi bili 18,6 milijardi kuna, navodi se u izvješću o poslovanju HZZO-a.

Prihodi i rashodi HZZO-a u prva tri kvartala znatno su veći nego proteklih godina zbog prvog dijela sanacije zdravstva koji je proveden na teret tekućeg proračuna HZZO-a.

Riječ je o 3,3 milijarde kuna kojima su pokriveni naslijeđeni dugovi Zavoda te dugovi državnih bolnica u sanaciji, a taj će se novac većim dijelom vratiti kroz rebalans državnog proračuna za ovu godinu, koji je upravo u proceduri, rečeno je na konferenciji za novinare.

U planu je još tzv. druga runda sanacije u kojoj je za sanaciju gubitaka HZZO-a iz državnog proračuna predviđeno još otprilike 600 milijuna kuna za pokrivanje naslijeđenih obveza i svođenje rokova plaćanja u zakonske rokove od 60 dana.

Naime, od ukupno 5,2 milijarde kuna predviđenih za sanaciju zdravstva, do sada je 3,3 milijarde kuna utrošeno u prvu fazu. Ostatak će biti utrošen u drugoj fazi - od čega će 600 milijuna kuna dobiti HZZO, a ostatak opće bolnice.

Planirana sredstva za HZZO za 2013. godinu u iznosu 20,6 milijardi kuna, manja su za 464 milijuna kuna od plana za 2012. godinu, istaknuto je na sjednici.

Varga je rekao da ga je osobno Vlada zadužila za izradu tri izmjene pravilnika i zakona koji se odnose na lijekove na recept, pomagala, ortopedska i dentalna pomagala i bolovanja.

Oformljeni su timovi koji bi trebali napraviti sve prijedloge do kraja godine za izmjene i dopune tih zakona kako bi se postigle nove uštede u zdravstvenom sektoru i smanjilo fiskalno opterećenje proračuna, rekao je Varga.

28.11.2013. 08:16:30
Novi komentar
nužno
nužno