« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
podvala

Lijekovi bez recepta uglavnom su nedjelotvorni

Istraživanja u Njemačkoj pokazuju da je učinkovit samo svaki treći bezreceptni lijek

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

lijek bez recepta

,

bezreceptni lijek

,

djelotvornost lijekova

Ako je suditi po novim rezultatima istraživanja, odlazak u ljekarnu i kupnja lijeka bez recepta uslijed bezazlene prehlade u većini slučajeva predstavlja gubitak vremena i novaca.

U Njemačkoj je provedeno detaljno testiranje 1800 najprodavanijih bezreceptnih lijekova, a rezultati pokazuju da su ljekarne prepune tableta, kapi, sirupa i kremica koje ne ispunjavaju svoju osnovnu svrhu.

Samo trećina ispitanih lijekova zaslužila je prolaznu ocjenu, dok ostali nemaju nikakav dokazan učinak na ozdravljenje. Međutim, nedjelotvorni lijekovi nisu štetni za organizam pa opterećuju isključivo kućni budžet.

Lijekovi bez recepta posljednjih godina odličan su izvor prihoda proizvođača te se neprestano povećava njihov broj. Svaki drugi lijek prodan u Njemačkoj prošle godine bio je bezreceptan, što upućuje na godišnju prodaju od 625 milijuna pakiranja bezreceptnih lijekova i ogromnu zaradu farmaceutske industrije.

Potrošačima se savjetuje da se prije kupnje bezreceptnog lijeka posavjetuju s ljekarnikom te da se ne pouzdaju u poznate marke koje se redovito pojavljuju u oglasima. Naime, manje poznati preparati u istraživanju su prosječno postigli bolji rezultat od onih „razvikanih".

Ako samostalno liječenje ne pokaže napredak u ozdravljenju u roku od tri dana, bolesnik treba potražiti liječničku pomoć.

15.10.2009. 11:33:16
Novi komentar
nužno
nužno