« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
LIJEČENJE RAKA

Liječnici žele prikupiti matične stanice krvi radnika Fukushime

Matične stanice mogle bi se presaditi pacijentima tijekom liječenja raka, liječnici zasad nailaze na otpor

Krv
Krv (Shutterstock)
Više o

matične stanice

,

liječenje raka

,

Fukushima Daiichi

,

radioaktivnost

Prikupljanje zaliha matičnih stanica krvi radnika iz oštećene nuklearne elektrane Fukushima moglo bi biti od presudne važnosti u slučaju njihova izlaganja smrtonosnoj razini zračenja, upozorava skupina japanskih kancerologa, piše Hina. 

Pet specijalista za liječenje raka iz četiriju japanskih bolnica u pismu britanskom tjedniku Lancet navode kako bi bilo razborito prikupiti zalihe matičnih stanica radnika koji od potresa i tsunamija 11. ožujka pokušavaju spriječiti nuklearnu katastrofu na sjeveroistoku Japana.

Tom metodom uzeli bi se uzorci matičnih stanica krvi iz tijela koje bi se potom mogle presaditi tijekom liječenja raka kako bi se počele stvarati nove stanice krvi kod pacijenata kod kojih su tumori uklonjeni zračenjem.

"Za potpuno zatvaranje (oštećenih) reaktora trebat će godine, pa se zbog toga povećava opasnost od slučajne eksplozije radijacije, a prikupljanje zaliha krvi postaje tim značajnije", pojašnjavaju liječnici u pismu.

Liječnici su se požalili na otpor koji prema uzimanju uzoraka krvi radnika iskazuju nadležni za nuklearni sektor u Japanu jer se boje za svoj ugled.

15.04.2011. 08:16:00
Novi komentar
nužno
nužno