« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 2 mjeseca
ANALIZIRANJE DETALJA

Lice kao otvorena knjiga - što izgled govori o osobnosti?

Stoljećima su ljudi pokušavali razumjeti karakter osobe promatrajući lice

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

lice

,

izgled

,

osobnost

,

karakter

,

čitanje lica

,

neverbalna komunikacija

Drevni Kinezi vjerovali su da je lice odraz unutrašenjeg duha osobe. U srednjovjekovnoj Europi, ljepota se smatrala vrlinom, dok je ružnoća bila znak zla. Čak i u modernom vremenima, frenologija, disciplina koja proučava oblik glave, koristila se kako bi se identificirali mogući kriminalci.

I dok je znanost odbacila ove, nekad moderne ideje, postoje neki aspekti lica koji nam omogućuju da procijenimo osobu. Postoji oko 100 dijelova lica koji se mogu analizirati u komunikacijskom smislu, no mi ćemo predstaviti samo najosnovnije.

Oblik lica

Okruglo: Osoba ovog oblika lica posjeduje emocionalnu osobnost te je osjećajna i brižna. Ovakve osobe traže stabilnu i dugotrajnu vezu.

Duguljasto: Ovaj tip smatra se vrlo praktičnim, metodičnim, s tendencijom da previše radi. Mogu imati narcisoidnu osobnost koja može dovesti do problema u vezi.

Kockasto: Ovo lice povezano je s vatrom, te se osoba može činiti agresivnom, ambicioznom i dominantnom. Osobe s ovim licem imaju oštar, analitički um, te su odlučne.

Trokutasto: Ovaj tip lica tradicionalno se povezuje s mršavom fizionomijom te intelektualnim sposobnostima. Kineska tradicija povezuje ovo lice s kreativnošću i senzibilnošću, kao i vatrenim temperamentom.

Čelo

Široko čelo navodno je znak praktičnosti i mudrosti, te predstavlja idealističnu osobu koja ima puno ideja. Ukoliko je vaše čelo ravno, to indicira osobu koja je pragmatična, logična te se izražava kroz činjenice. Ukoliko imate veliko čelo, to označava sanjara, osobu koja treba čvrsto tlo pod nogama kako bi ostvarila svoje ambicije.

Oči

Kako prepoznati da netko laže? Kako navodi Richard Bandler i njegove ideje neuro-lingvističkog programiranja, prema načinu i smjeru gdje osoba gleda, može se prepoznati o čemu razmišlja.

Ukoliko postavite osobi pitanje, a ona pogleda udesno (vama lijevo), to znači da koristi kreativnu stranu mozga, što indicira vizualnu konstrukciju. Ukoliko gleda ulijevo, osoba koristi vizualnu memoriju, te vjerojatno govori istinu. Suprotno od toga, gledanje udesno indicira na laž.

Oblik oka također može mnogo toga otkriti. Ispupčene oči koje sjaje otkrivaju osobu nervoznog temperamenta. Neravnomjerno raspoređene oči, sugeriraju osobu koja stvari promatra iz različitih perspektiva, te često ima problema s vlastitim integritetom.

Uvučene oči karakteriziraju ljude intenzivne, posesivne prirode, te se često povezuju s kreativnim ličnostima.

Pratite Metro portal na Facebooku Twitteru.

10.09.2013. 12:31:00
Novi komentar
nužno
nužno