« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
IZLOŽBE

Lica koja žive u MLU

Portreti Koste Angelija Radovanija iz ostavštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

MLU

,

Lica koja žive

Muzej likovnih umjetnosti u četvrtak, 2. ožujka 2023. u 19:00 sati otvara izložbu Lica koja žive:

Portreti Koste Angelija Radovanija iz ostavštine Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Riječ je o donaciji koja sadrži ukupno 40 radova u bronci, portretnih glava i medalja Koste Angelija Radovanija nastalih između 1946. i 1999. godine na kojima je prikazao znamenite osobe iz područja hrvatske znanosti, umjetnosti i društvenog života, redovne ili počasne članove Akademije, a dodatak izložbi su i tri Radovanijeve medalje iz fundusa Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Kosta Angeli Radovani jedan je od najznačajnijih predstavnika hrvatskoga modernog kiparstva, umjetnik koji u vrijeme nadiranja apstrakcije u drugoj polovici 20. stoljeća ostaje vjeran figuraciji, gdje ipak uspijeva donijeti nova oblikovna rješenja i kriterije koji ga čine aktualnim i relevantnim sudionikom modernističkih zbivanja. Njegov cjelokupni umjetnički opus usko je vezan uz dva osnovna motiva: akt i portret, a na izložbi djelima iz fundusa Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavljen je ovaj potonji, i to kroz Radovanijev klasični kiparski, ali i medaljerski opus. Izložbom u suradnji s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti Muzej likovnih umjetnosti nastavlja praksu izlaganja, istraživanja, pa i publiciranja i valoriziranja rada Koste Angeli Radovanija.

„Razdoblje pedesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća obilježeno je prodorom radikalnih i apstraktnih tendencija koje su u svojoj osnovi bile protivne tradiciji. Jedino posjedovanje čvrste i argumentirane osobne kiparske poetike moglo je iznjedriti stvaralaštvo koje se oslanja na klasično, a u novim tokovima ostaje relevantno. Takav je opus Koste Angeli Radovanija."

„Portreti Koste Angelija, uključujući i njegove iscrpne zapise o istima, rezultat su intenzivnog promišljanja o aktualnim umjetničkim tokovima te preispitivanje osobnog odnosa prema prošlosti i čovjeku uopće. Kompleksan pristup portretu Radovani je realizirao u mediju medalje - i pomakao mu granice. „

„Pozicioniranju Koste Angelija u hrvatsko medaljerstvo recentno je ponovno doprinio Bogdan Mesinger monografijom „Medalja - povjesnica hrvatske kulture," u nakladi ArTresora i Muzeja likovnih umjetnosti."

25.02.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno