« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
FESTIVALI

Liburnicon na novoj lokaciji

Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” održat će se 12. i 13. kolovoza na novoj lokaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Liburnicon

Ovogodišnja glavna tema  'Potraga za besmrtnošću' obradit će se kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice.

Kako je najavljeno, priređen je bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja što je jedna od glavnih karakteristika Liburnicona. 

Višegodišnji niz domaćih i inozemnih počasnih gostiju festivala iz svijeta književnosti, filmske industrije i znanosti ove godine nastavljaju Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.

Laini Taylor američka je književnica i autorica fantastičnih romana za mlade, poznata po bestselerima "Sanjar Strange" i nastavak "Muza Košmara". 

Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger.

Jedna je od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. 

Titulu počasne gošće ima i Bojana Vukotić - Banshee Cosplay iz Srbije, koja se bavi izradom kostima za cosplay natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. 

Ona organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike, a među njezinim nagradama ističu se one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. 

Online predavanje na temu ''Besmrtnost: fiktivna i realna" održat će Miroslav Radman, ugledni molekularni biolog i suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu.

Rad nagrađivanog znanstvenika posvećen je istraživanju dinamike genetičkog materijala u najširem smislu, a od samog početka karijere zanimaju ga procesi koji čuvaju integritet genetičke informacije s jedne strane, a s druge omogućavaju nastanak nasljednih promjena koje su oblikovale živi svijet kakav danas poznajemo.

Organizatori najavljuju i gostovanja Kristijana Petrovića koji će govoriti o folkloru vampira istočne i srednje Europe, Davora Horvatića koji će održati predavanje 'Fizika besmrtnosti', te Vanese Ujčić Ožbolt predavanje "U potrazi za kozmičkom dugovječnošću" i kviz "Osvoji Mjesec".

06.08.2022. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno