objavljeno 06.08.2022. 11:01:00
FESTIVALI

Liburnicon na novoj lokaciji

Festival znanstvene fantastike i fantastike “Liburnicon” održat će se 12. i 13. kolovoza na novoj lokaciji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Ovogodišnja glavna tema  'Potraga za besmrtnošću' obradit će se kroz brojna predavanja, prezentacije, projekcije, performanse, radionice.

Kako je najavljeno, priređen je bogat program u kojem je poseban naglasak stavljen na ravnotežu između ozbiljnih i zabavnih sadržaja što je jedna od glavnih karakteristika Liburnicona. 

Višegodišnji niz domaćih i inozemnih počasnih gostiju festivala iz svijeta književnosti, filmske industrije i znanosti ove godine nastavljaju Laini Taylor, Bojana Vukotić (Banshee Cosplay) i Miroslav Radman.

Laini Taylor američka je književnica i autorica fantastičnih romana za mlade, poznata po bestselerima "Sanjar Strange" i nastavak "Muza Košmara". 

Autorica je svjetski poznate trilogije Kći dima i kosti, romana Night of Cake & Puppets i Dreamdark knjiga Blackbringer i Silksinger.

Jedna je od najprodavanijih američkih autora s Printz nagradom, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu napisanu za tinejdžere. Finalistica je National Book Award u kategoriji literature za mlade. 

Titulu počasne gošće ima i Bojana Vukotić - Banshee Cosplay iz Srbije, koja se bavi izradom kostima za cosplay natjecanja, konvencije, filmske kuće, filmske premijere, ali i za vlastite potrebe. 

Ona organizira i provodi radionice na brojnim festivalima (znanstvene) fantastike, a među njezinim nagradama ističu se one s Mondocona u Budimpešti i Comic cona u Sofiji. 

Online predavanje na temu ''Besmrtnost: fiktivna i realna" održat će Miroslav Radman, ugledni molekularni biolog i suosnivač Mediteranskog instituta za istraživanje života u Splitu.

Rad nagrađivanog znanstvenika posvećen je istraživanju dinamike genetičkog materijala u najširem smislu, a od samog početka karijere zanimaju ga procesi koji čuvaju integritet genetičke informacije s jedne strane, a s druge omogućavaju nastanak nasljednih promjena koje su oblikovale živi svijet kakav danas poznajemo.

Organizatori najavljuju i gostovanja Kristijana Petrovića koji će govoriti o folkloru vampira istočne i srednje Europe, Davora Horvatića koji će održati predavanje 'Fizika besmrtnosti', te Vanese Ujčić Ožbolt predavanje "U potrazi za kozmičkom dugovječnošću" i kviz "Osvoji Mjesec".

06.08.2022. 11:01:00
http://m.metro-portal.hr/liburnicon-na-novoj-lokaciji/138792/