« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 8 mjeseci
SLIKARSTVO

Leonardova 'Bogorodica na stijenama' skriva kompoziciju ispod slike

Novo istraživanje upućuje na to da su anđeo i novorođeni Krist bili postavljeni u gornjem dijelu platna te da je Krist gledao prema dolje

Leonardove ideje na svjetlu dana
Leonardove ideje na svjetlu dana (Arhiva)
Više o

Leonardo da Vinci

,

Bogorodica na stijenama

Novo istraživanje o jednome od najpoznatijih djela Leonarda da Vincija otkrilo je dosad nepoznate detalje o kompoziciji skrivenoj ispod slike, od koje je slavni umjetnik, čini se odustao.

Naime, stručnjaci su ispod površine slike 'Bogorodica na stijenama (Gospa od stijena ili Djevica u špilji) otkrili prvobitne skice anđela i novorođenog Krista, a one se bitno razlikuju od slike koja danas visi na zidu britanske Nacionalne galerije.

Skriveni crtež otkriven je pomoću makro-rendgenskih fluorescentnih mapa te infracrvenih zraka i hiperspektralnih kamera.

Ranije istraživanje provedeno 2005. pokazalo je da je poza Bogorodice izmijenjena te da se ostale figure vrlo slabo naziru.

Po riječima Larryja Keitha, voditelja Konzervatorskog odjela Nacionalne galerije otkrića "daju nov uvid u to na koji je način Da Vinci razmišljao".

Novo istraživanje upućuje na to da su anđeo i novorođeni Krist bili postavljeni u gornjem dijelu platna te da je Krist gledao prema dolje. Ne zna se zbog čega je Leonardo odustao od prvobitne zamisli.

Keith kaže da se otkriće uklapa u ranija saznanja o Leonardu kao umjetniku koji je uvijek nešto mijenjao, dotjerivao i prilagođavao na svojim djelima.

"Prvi put kada smo 2005. proučavali lik Djevice Marije, on je bio vrlo jasan", rekla je BBC-ju voditeljica galerije Marika Spring.

"Sada na slici vidimo i anđela i novorođenog Krista koje ranije nismo vidjeli. Otkrili smo tek nekoliko povučenih linija, no nismo uspjeli razaznati o čemu je riječ", kazala je.

Leonardo je 1483. dobio narudžbu da naslika Bogorodicu na stijenama za oltar Bezgrešnog začeća u milanskoj crkvi San Francesco Grande.

Slika je sačuvana u dvije verzije, jedna je u pariškom Louvreu, a druga u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Pariška je verzija starija i nastala je 25 godina ranije.

Bogorodica na stijenama bit će u fokusu velike izložbe pod nazivom "Leonardo: Experience a Masterpiece", koja će se u Nacionalnoj galeriji moći razgledati od 9. studenoga do 12. siječnja.

21.08.2019. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno