« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Lehman Brothers odlazi u stečaj

Četvrta najveća investicijska banka sada je na rubu propasti.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

bankarska kriza

,

Lehman Brothers

,

investicijska banka

Lehman Brothers Holdings Inc., nekada četvrta najveća investicijska banka u SAD-u, objavila je da namjerava podnijeti zahtjev za stečajem nakon što su se banka Barclays Plc. i Bank of America povukle iz pregovora o njezinoj kupnji, izvijestio je u ponedjeljak poslovni portal Bloomberg.

Lehman, jedan od najvećih osiguravatelja vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita, planira uložiti podnesak kojim će zatražiti zaštićeni stečaj u Stečajnom sudu SAD u južnom okrugu New Yorka, navela je tvrtka u priopćenju.

Podnesak će biti u ime tvrtke holdinga i neće uključivati ni jednu od njezinih podružnica, naveo je Lehman.

Lehman, kojeg vodi glavni direktor Richard Fuld (62), ispituje mogućnosti prodaje svojih brokerskih operacija i nastavlja pregovarati o prodaji svog odjela za upravljanje imovinom, dodala je tvrtka.

Barclays, koji se pojavio kao vodeći kandidat za preuzimanje Lehmana, jučer se prvi povukao s pregovora, navodeći da ne može dobiti jamstva vlade ili drugih tvrtki s Wall Streeta kako bi se osigurao protiv potencijalnih gubitaka iz imovine Lehmansa.

Bank of America se povukla oko tri sata kasnije. Banke i brokerske kuća konsolidirale su neke transakcije u koje je bio uključen Lehman kako bi umanjile učinak mogućeg stečaja, navodi Bloomberg.

Američko ministarstvo financija i središnja banka - Federalne Rezerve, u protekla su tri dana u New Yorku vodili pregovore s čelnicima tvrtki s Wall Streeta kako bi spriječili propast investicijske banke Lehman Brothers prije otvaranja burzi u ponedjeljak. (HINA)

15.09.2008. 09:56:36
Novi komentar
nužno
nužno