« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Dan D za financijski sektor

Krah Lehmans Brothersa i prodaja Merrilla Lyncha dokazale su da je trenutno sve moguće.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

banka Fed

,

Europska središnja banka

,

stečaj

,

globalna kriza

,

Lehman Brothers

,

Merrill Lynch

Središnje banke diljem svijeta krenule su u zajedničku akciju smirivanja napetosti na financijskim tržištima, obeshrabrenima vijestima o stečajnom postupku u Lehman Brothersu i prodaji Merrill Lyncha - dvojici divova na Wall Streetu koje su mnogi nekoć smatrali prevelikima da bi propali.

Europa najavljuje mehanizme zaštite 

Odgovor je započeo s američkom središnjom bankom Fed, koja je tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak objavila kao su regulatori i nadzorne vlasti u bliskom kontaktu na međunarodnoj razini, te da budno prate najnovije događaje. Također je najavila hitne mjere za operacije pozajmica kojima se u stvarnosti olakšavaju uvjeti prema kojima se banke mogu zaduživati kod središnje banke.

U Europi, Europska središnja banka (ECB), kao i njemačke, francuske i britanske vlasti redom su odgovorile na novonastalu situaciju.

ECB je poduzela operaciju na tržištu novca u sklopu koje je ponudila 30 milijardi eura za jednodnevnu likvidnost banaka. Bank of England ubrizgala je dodatnih 5 milijardi funta u financijski sustav, nakon što je potražnja bila za pet puta veća od ponuđenih sredstava. Švicarska središnja banka također je povećala likvidnosti na tržištima novca.

Smanjenje kamata 

Što se tiče Azije, dužnosnici japanske središnje banke potvrdili su da vlasti pomno prate razvoj situacije. Dolar i dionice potonuli su na tržištima Europe i Aziji, nakon vijesti da su propali pregovori za spašavanje Lehman Brothersa, koji je nakon 158 godina postojanja postao najnovijom žrtvom kreditne krize.

Ti su problemi s kojima se suočio Wall Street potaknuli glasine da bi Fed na sastanku u utorak mogao donijeti odluku o smanjenju kamatnih stopa s aktualne razine od 2,0 posto.

Lehman Brothers podnio je zahtjev za pokretanje stečaja nakon što razgovori održani preko vikenda nisu ostavili alternativu, no loše vijesti s Wall Streeta nisu stale na tome. Bank of America je pristala kupiti Merrill Lynch, ponudivši 50 milijardi dolara u transakciji koja je u cijelosti u dionicama.

AIG dolio ulje na vatru 

Osiguravatelj American International Group (AIG) učinio je dosad nezapamćen potez, obrativši se američkoj središnjoj banci Fed za kratkoročni kredit u visini 40 milijardi dolara, u pokušaju izbjegavanja snižavanja kreditnog rejtinga i poboljšanja stanja svojih bilanci.

Deset od vodećih svjetskih banaka pristalo je uspostaviti 70 milijardi dolara vrijedan fond za hitne slučajeve, s tim da će svaka od njih biti sposobna uplatiti i do trećine toga iznosa.

"Nastavili smo održavati bliski kontakt s ostalim američkim te međunarodnim regulatorima, nadzornim vlastima i središnjim bankama, kako bi se pratile i razmjenjivale informacije o uvjetima na financijskim tržištima i u kompanijama diljem svijeta", kazao je čelnik Feda Ben Bernanke u službenoj izjavi.

Pa ipak, analitičari kažu kako riječi i novac možda neće biti dovoljni za smirivanje nervoze na tržištima. Sastanak Feda u utorak trebao bi donijeti nove smjernice. (HINA)

15.09.2008. 14:39:17
Novi komentar
nužno
nužno