« Glazba
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
4. Vip Zagreb Jazz

Legendarni Roy Haynes u punom sjaju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

4. Vip Zagreb Jazz festival

,

jazz

,

Roy Haynes

,

koncert

Nastup legendarnog jazz bubnjara Roya Haynesa i njegova kvarteta otvorit će večeras u Zagrebačkom kazalištu mladih 4. Vip Zagreb Jazz festival na kojemu će, od 5. do 8. studenog, nastupiti vrhunski svjetski jazz izvođači koji su obilježili povijest jazz glazbe, ali i glazbenici za koje se drži da su budućnost jazza - Dave Holland, Kurt Elling, Brad Mehldau te Matija Dedić.

Roy Haynes jedan je od posljednjih živućih inovatora jazza iz 40-ih godina prošloga stoljeća. Taj je vitalni 83-godišnjak svirao s Milesom Davisom, Charliem Parkerom, Johnom Coltraneom, Billie Holiday i drugim velikanima jazza. Prije nastupa Roy Haynes Quinteta nastupit će i Matija Dedić sa svojim triom.

Iduće večeri koncert će održat više puta nagrađivani Dave Holland, jedan od najboljih kontrabasista današnjice. Kurt Elling Quartet nastupit će 7. studenog, a sam Elling jedan je od najcjenjenijih pjevača današnjeg jazza.

Festival 8. studenog zatvara Brad Mehldau Trio. Proboj u vrh svjetskog jazza Mahldau je napravio izvodeći vlastitu glazbu, a osim vlastitih skladbi i jazz standarda često izvodi skladbe drugih žanrova - Paula Simona, Lennona i McCartneyja i dr. Od ove godine Festival je dio novoutemeljenog međunarodnog multikulturalnog projekta u Zagrebu -Yes Zgb. (hina/metro-portal)

05.11.2008. 15:20:31
Novi komentar
nužno
nužno