« Svijet
objavljeno prije 7 godina
FRANCUSKA

Le Pen vrbuje birače i lijevo i desno

Nacionalna fronta Marine Le Pen nastoji pridobiti birače desnice i ljevice kako bi u drugom krugu izbora u nedjelju pobijedila suparnika Emmanuela Macrona

Svako se bori na svoj način
Svako se bori na svoj način (Arhiva)
Više o

Francuska

,

predsjednički izbori

,

Marine Le Pen

Marine Le Pen ima problem: U ispitivanjima javnog mnijenja još uvijek zaostaje za Emmanuelom Macronom, odnos je 40 prema 60 posto. I nasuprot prognozama u SAD-u prije predsjedničkih izbora i glasovanja u Velikoj Britaniji o članstvu u Europskoj uniji, koje su se pokazale potpuno pogrešnim, u Francuskoj su ankete uoči prvoga kruga predsjedničkih izbora ishod predvidjele prilično točno.

Le Pen u završnici predizborne kampanje pokušava nadoknaditi zaostatak uoči drugoga kruga izbora. Kako? Tako što se obraća svim neopredijeljenim biračima, koji zapravo biraju ili konzervativce ili ljevičare, a čije bi razmišljanje moglo barem djelomice odgovarati njezinom programu. A njih je jako puno.

Jedan od eliminiranih kandidata u prvom krugu izbora je od svojih birača čak otvoreno tražio da u drugom krugu glasuju za Le Pen. Riječ je o Nicolasu Dupont-Aignan, konzervativnom političaru koji je slovio kao europski skeptik. On je u prvom krugu izbora, međutim, osvojio tek pet posto glasova birača. Njegova stranka je glede toga potpuno podijeljena. Marine Le Pen je u svakom slučaju odmah nagradila njegovu podršku obećanjem da će u slučaju pobjede na izborima njega imenovati na poziciju premijera.

Krajnji ljevičar

Statistički gledano za Le Pen su puno zanimljiviji birači koji su glasovali za Jean-Luca Mélenchona koji je krajnja ljevica, a koji je dobio skoro 20 posto glasova. Mélenchon želi odsjeći zemlju od globalizacije, zalaže se za više državnog intervencionizma i ogorčeni je neprijatelj europske politike štednje na koju navodno prisiljava Njemačka - upravo to isto zastupa i Le Pen. Mélenchon se teško odlučio da svoje pristaše odvrati od podrške Le Pen. Za Macrona se nikada nije izjasnio.

Dva sindikata - CFDT i Unsa - pozvala su birače da glasuju za Macrona.

Za tri druga, među kojima je i najveći, CGT, je ekonomsko liberalni bivši bankar sinonim za krupni kapital. Oni stoga nisu dali preporuku da se glasa za njega. Već bi i velika suzdržanost mogla pomoći Marine Le Pen jer ona svoje vlastite ljude može puno bolje mobilizirati nego Macron svoje.Da postoji veliki ljevičarski potencijal postalo je jasno i na demonstracijama 1. svibnja - prije svega u usporedbi s proslavom toga praznika prije 15 godina.

Tada je otac Marine Le Pen, Jean-Marie, kao i njegova kći bio u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ipak dok su se tada zbili redovi protiv desničarskog ekstremista i Jacques Chirac pobijedio velikom većinom glasova od 82 posto, danas je francuska politika ukupno, a osobito ljevica, podijeljena.

Sličnosti s konzervativcima

Jednako ohrabrujući za Le Pen je rezervoar Fillonovih birača. Konzervativac François Fillon je u prvom krugu također osvojio oko 20 posto glasova. Ipak, dok bi dio birača ljevice mogao glasovati za Marine Le Pen zbog njezine ekonomske politike, sadržajne podudarnosti njezine stranke s biračima konzervativnog političkog spektra odnose se na pitanja unutarnje sigurnosti, migracije i identiteta. Koliko se Le Pen jako trudi da dobije podršku ovih birača pokazala je na neobičan način u svom govoru 1. svibnja.

Naime, neki dobro informirani slušatelji su u određenim dijelovima njezinoga govora imali osjećaj da su to isto nedavno već čuli. I zaista: Fillon je dva tjedna prije nastupa Marine Le Pen govorio o "tri morske granice" koje ima Francuska i citirao bivšeg premijera Georges Clemenceau koji je Francusku nazvao "vojnikom ideala".

U jednom drugom odlomku govora, u kojem je bilo riječi o Njemačkoj, Marine Le Pen je međutim dodala nešto vrlo značajno. I Fillon i Le Pen su govorili o rijeci Rajni kao granici prema "germanskom svijetu" s kojim su u povijesti bili toliki sukobi i s kojim se danas ipak surađuje, "tako dugo dok" - i ovdje se Le Pen odmiče od Fillona i kaže: "ponovo ne dobijemo status saveznika i sve dok nismo podčinjeni ili robovi".

Izborni stožer Marine Le Pen uopće ne poriče da je ona kopirala Fillona. "S jednim migom" se ona svjesno pozvala na njega, odajući mu priznanje, rekao je zamjenik šefa Nacionalne fronte Florian Phillipot. A životni suputnik Le Pen Louis Aliot je u televizijskoj emisiji LCI dodao nešto što je presudno: "Vjerujem da s konzervativcima dijelimo dio nazora o nacionalnom identitetu i nezavisnosti."

Kako bi proširila svoje biračko tijelo Marine Le Pen se očito odlučila i odustala od neizostavne ideje izlaska iz zajedničke monetarne unije što, prema isptivanjima javnog mnijenja, odbija oko 70 posto Francuza. To je i dalje cilj, kaže potpredsjednik stranke Philippot, ali ga Marine Le Pen više ne označava kao "uvjet".

Macron kao "posljednja šansa" pred "smrtonosnom avanturom s populizmom"

"Ukidanje demonizacije" stranke, koje Marine Le Pen godinama provodi, u što pripada i izbacivanje njezinog oca iz stranke, time se nastavlja. Francuska politologinja Cécile Alduy kaže: "Ona ima svakome nešto za ponuditi." Prije svega je uspjela samu sebe predložiti kao predstavnicu običnih ljudi i time zamijeniti komunističku stranku, kaže Alduy. I svoju poziciju žene vješto koristi, kaže ova politologinja. U jednom predizbornom video-spotu Le Pen kaže da je "kao žena" zabrinuta zbog fundamentalističkog islama, a kao "majka" se brine za budućnost. To, kaže Alduy, djeluje "manje agresivno" od njezinog predizbornog programa i manje agresivno od njezinog oca.

No sve ovo prema svim predviđanjima ne bi trebalo biti dovoljno za pobjedu Marine Le Pen. Ipak, neki stručnjaci već gledaju na iduće izbore. Christophe Barbier iz magazina vijesti "L'Express" smatra da sada sve ovisi o uspješnosti mandata Emmanuela Macrona: "Ako Macron ne uspije, sljedeća predsjednica će biti Marine Le Pen ili (njezina nećakinja) Marion Maréchal Le Pen. Ovo je posljednja šansa da se Francusku dovede u red prije nego započne smrtonosna avantura s populizmom", kaže Barbier. Ukoliko bi se 27-godišnja Marion Maréchal-Le Pen ikada kandidirala bila bi to treća generacija obitelji Le Pen koja pokušava ući u Elizejsku palaču.

04.05.2017. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno