« Glazba
objavljeno prije 10 mjeseci i 2 dana
NAGRADE

Laureatkinje 33. Nagrade Ivo Vuljević

Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa, koncerta te pomoći u razvoju karijere u Hrvatskoj i inozemstvu u narednim godinama

Dvije laureatkinje
Dvije laureatkinje (Arhiva)
Više o

dobitnici

,

Nagrada Ivo Vuljević

,

Martina Jembrišak

,

Mia Pečnik

Nagrada Ivo Vuljević za 2020. Hrvatske glazbene mladeži pripala je harmonikašici Martini Jembrišak i pijanistici Miji Pečnik i to jednoglasnom odlukom žirija, a nagrada će im biti svečano uručena 9. prosinca u atriju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).

Riječ je o 33. Nagradi Ivo Vuljević u nizu koju na godišnjoj razini HGM dodjeljuje od 1988. prepoznajući tako najvrjednije umjetničke osobnosti među mladim glazbenicima i vodeći računa o cjelokupnom liku mlade osobe i perspektivi koju takav mladi umjetnik već naznačuje ili možda tek daje naslutiti, priopćio je u petak HGM.

Nagrada Ivo Vuljević sastoji se od diplome, novčanog iznosa, koncerta te pomoći u razvoju karijere u Hrvatskoj i inozemstvu u narednim godinama. Nosi ime Ive Vuljevića (1919.-1986.), doživotnoga počasnog predsjednika HGM-a, glavnoga glazbenog urednika Radio Zagreba, direktora opere HNK u Zagrebu, direktora ansambla LADO, dugogodišnjeg ravnatelja i počasnoga člana Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog.

Težak posao žirija - odabrati najbolje između 11 vrsnih kandidata

Ovom nagradom HGM usmjerava pozornost javnosti na talent, trud, sposobnosti i glazbeničke osobnosti mladih umjetnika, a u tomu, navedeno je, ima potporu Ministarstva kulture i medija, Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, HAZU, Ansambla Zagrebačkih solista, Tis Grupe, Glazbene mladeži Zagrebačke županije i Hrvatske elektroprivrede (HEP) kao glavnoga sponzora.

Kako je istaknuto, ocjenjivački sud u sastavu - predsjednik maestro Tonči Bilić i članovi mr. sc. Naima Balić, akademik Frano Parać i profesor Berislav Šipuš - nije imao laku zadaću izabrati najbolje između 11 kandidata, solista i ansambala koje su predložile ugledne umjetničke institucije i udruženja i pojedinci.

Jednoglasno laureatkinje - Martina Jembrišak i Mia Pečnik

U obrazloženju jednoglasnih odluka žirija tako, među ostalim, stoji da je u svojim izvanrednim izvedbama mlada harmonikašica Martina Jembrišak uspjela prekoračiti onu čarobnu imaginarnu granicu, nerijetko neopravdano punu predrasuda, što dijeli kvalitetno vladanje harmonikom od izdizanja svirke na tom glazbalu na visoku interpretativnu razinu.

Pritom istaknuto je, nije posrijedi samo virtuozitet, izvrsno tehničko umijeće vladanja glazbalom, nego i muzikalitet koji njezinu interpretaciju na harmonici čini izražajnom i umjetnički relevantnom, te izrazita znatiželja za istraživanjem zvukovnih događaja u suradnji harmonike s drugim glazbalima.

Također, mlada harmonikašica svjesna je da nedostaje prava literature za njezin instrument te čini sve kako bi tu literaturu obogatila, pa je tako, s tom idejom ove godine ostvarila online projekt "60secondsofaccordion" koji je znatno proširio postojeću literaturu za harmoniku.

I dok se o Miji Pečnik prije nekoliko godina govorilo kao "čudu od djeteta" danas je ona pijanistica čija se umjetnička zrelost ne mjeri godinama nego izraženom sviješću o stilu kojim želi umjetnički oblikovati svoj doživljaj glazbe, stoji u obrazloženju.

Dodaje se da je Mia Pečnik osoba s perspektivom i jasnim pogledom na umjetnost koju je izabrala s više od 50 nagrada - pretežno prvih - na natjecanjima podjednako u zemlji kao i u svijetu. Uz pobjednički duh, samopouzdanje i profesionalnu opremljenost, Mia Pečnik je izvanredno darovita osoba, besprijekorno razvijenih radnih navika i inteligencije. Njezine se interpretacije pamte ne samo po pouzdanosti, nego i po ljepoti tona, načinu kako osjeća liniju glazbe i, napokon, kako gradi cjelovitost djela kojeg interpretira.

Kako je navedeno, do sada je Mia Pečnik ovlada uistinu velikim i zahtjevnim repertoarom, koji se rijetko može zapaziti u tako mladih umjetnika, koji na gostovanjima u zemlji i svijetu ne izvodi samo tehnički superiorno, nego i sa suptilnim i zrelim osjećajem za interpretaciju, ostavljajući dojam izgrađene umjetničke osobnosti.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su: Radovan Vlatković, Lidija Horvat Dunjko, Dejan Lazić, Katarina Krpan, Lovro Pogorelić, Anđelko Krpan, Monika Leskovar, Ana Vidović, Davor Bobić, Martina Filjak, Ivana Bilić, Jadranka Gašparović, Renata Pokupić, Luka Vukšić, Matija Dedić, Krunoslav Babić, Zagrebački klavirski trio, Kvartet Porin, Valentina Fijačko, HGM Jazz Orkestar Zagreb, Tomislav Mužek, Akademski duhački kvintet, Udaraljkaški ansambl Bing Bang Igora Lešnika, Petrit Çeku, Luka Šulić, Pavao Mašić, Petra Kušan, Danijel Detoni, Marin Maras, Cellomania Valtera Dešpalja (povodom 20. obljetnice nagrade), Aljoša Jurinić, Srđan Bulat, Filip Merčep, Goran Jurić, Diana Haller, Kaja Farszky, Marco Graziani, Ivan Krpan, Katarina Kutnar, Luka Ljubas, Franjo Bilić i Sara Glojnarić.

21.11.2020. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno