Lagani umaci za tjestenine
Umaci koji zajedno s tjesteninom imaju 400 kalorija po porciji ne traže dugu pripremu pa su odlični za ljetnu kuhinju
Tjestenina je fina i zasitna, a ukoliko se odlučite za integralnu tjesteninu ne morate previše brinuti za dobru liniju. Prava kalorična opasnost krije se u umacima koji su često preteški i premasni. Probajte nekoliko lakših, a barem podjednako ukusnih alternativa koje po porciji imaju do 400 kalorija (zajedno s 65 g tjestenine).
Umak od špinata
Sastojci: 15 g suncokretovih sjemenki, mali luk, 2 žličice ulja, 100 g špinata, 2 žlice polumasnog jogurta, pola žličice gustina, muškatni oraščić.
Priprema: Na tavici popržite sjemenke. U zagrijano ulje stavit kockice luka, dodajte špinat i ostavite da kuha nekoliko minuta na srednjoj vatri. Jogurt pomiješajte s gustinom, a zatim i sa špinatom. Začinite muškatnim oraščićem i suncokretovim sjemenkama.
Umak od svježih rajčica
Sastojci: 2 velike rajčice, mali luk, 2 režnja češnjaka, 2 žličice maslinovog ulja, bosiljak.
Priprema: Rajčice narežite na kockice. Na ulju popržite nasjeckani luk i češnjak, dodajte rajčice, začinite bosiljkom.
Umak s brokulom
Sastojci: mali luk, režanj češnjaka, 1 žlica ulja, 2 rajčice, 175 g brokule, 100 ml temeljca, pola žlice gustina.
Priprema: Na ulju popržite luk i češnjak. Rajčice narežite na trakice, a brokulu natrgajte na manje komadiće i dodajte u tavicu. Miješajte nekoliko minuta na vatri te dodajte temeljac. Prekrijte i ostavite da kuha 5 minuta.
Umak s tikvicama
Sastojci: 150 g tikvica, 2 žličice maslinovog ulja, 1 file srdele, 50 ml temeljca, 2 žlice slatkog vrhnja, bosiljak.
Priprema: Tikvice narežite na male kockice i popržite na maslinovom ulju. Zalijte temeljcem i kuhajte dok ne ispari. File srdele narežite na male komadiće i umiješajte u tikvice te sve zajedno pirirajte. Dodajte slatko vrhnje i svježi bosiljak.
Umak s tunom i kaparima
Sastojci: 80 g tunjevine u vodi, 1 žličica maslinovog ulja, 5 žlica slatkog vrhnja, 4 žlice temeljca, crni papar i žlica kapara.
Priprema: Tunu pirirajte zajedno s uljem, vrhnjem i vrućim temeljcem. Začinite paprom i dodajte kapare.
Novi komentar