« Glazba
objavljeno prije 5 godina i 2 mjeseca
KOMORNA GLAZBA

„La fiesta“ otvara 9. Zagreb Kom

Službeno je predstavljen koncertni program 9. Zagreb kom-a - Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe koji se održava u Hrvatskom Glazbenom zavodu, od 10. do 18. listopada

Predstavljen sjajan program Zagreb Koma
Predstavljen sjajan program Zagreb Koma (Zagreb Kom)
Više o

Zagreb Kom

,

Stefan Milenković

,

Monika Leskovar

,

Petrit Ceku

,

Susanna Yoko Henkel

,

La Fiesta

Na održanoj konferenciji za medije kojoj su prisustvovali Susanna Yoko Henkel, umjetnička direktorica, Dalio Despot, glavni direktor, Stefan Milenković (violina), Monika Leskovar (violončelo) i Petrit Çeku, (gitara), službeno je predstavljen koncertni program 9. Zagreb kom-a - Zagrebačkog međunarodnog festivala komorne glazbe koji se održava u Hrvatskom Glazbenom zavodu, od 10. do 18. listopada.

Po broju koncerata, kao i po broju glazbenika, ovo će biti najveći festival do sada. Vratili smo koncerte koji su publici u prethodnim godinama bili najzanimljiviji. Riječ je o Mozartovoj Matineji i Soareji, Contemporary music lounge-u te besplatnom Koncertu za djecu. Ostali koncerti su, kao i prethodnih godina, tematski podijeljeni.„ rekao je glavni direktor 9. Zagreb kom-a, Dalio Despot.

S obzirom na to da je netko nedavno napisao da je Zagreb kom postao kulturna činjenica grada Zagreba, „jubilarno" deveto izdanje smo odlučio otvoriti s La fiestom - jer svako otvorenje zaslužuje dobru feštu! „ zaključili su organizatori umjetnička direktorica Susanna Yoko Henkel i Dalio Despot.

Monika Leskovar, renomirana hrvatska violončelistica, posebno je istaknula užitak muziciranja u komornim sastavima s obzirom na to da uglavnom nastupa na solističkim koncertima.

Neka od najljepših djela klasične glazbe su napisana upravo za više instrumenata odnosno za komorne sastave tako da je zbog toga i dodatno zadovoljstvo svirati u sastavu" zaključila je Monika.

Neophodno je komunicirati kroz glazbu s drugim muzičarima. S većinom od njih sam i prije svirao pa već poznajem njihov tempo i stil. Satisfakcija sviranja u komornom sastavu je ogromna i smatram da nitko ne može biti veliki solista ako nije sposoban svirati s drugim muzičarima. " dodao je Stefan Milenković.

„ Ja sam navikao na solo nastupe, s obzirom na to da sviram gitaru, ali muziciranje u komornim sastavima mi pruža veliko zadovoljstvo" složio se Petrit Çeku.

Zagreb kom je iz godine u godinu, širio svoju festivalsku, glazbenu obitelj. Tako su u proteklih osam godina na festivalu sudjelovali glazbenici iz preko 30 zemalja diljem svijeta.

Svečano otvorenje 9. Zagreb kom-a održat će se sutra, 10. listopada, s početkom u 20 sati. Otvorit će ga prvi koncert pod nazivom La fiesta, a glazbenici će na istome svirati djela Beethovena, Paganinija, Chopina, Kodály i Piazzolla. 

09.10.2014. 16:23:00
Novi komentar
nužno
nužno