« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
U HRVATSKOM STILU

Kutle od Kamenskog želi napraviti šoping centar?

VIDEO - Aktivisti i radnice Kamenskog upozoravaju da je nova uprava tvrtke zapravo grupa operativaca Miroslava Kutle

Kutle od Kamenskog želi napraviti šoping centar?
Kutle od Kamenskog želi napraviti šoping centar? (Ronald Goršić/Cropix/Infopunkt)
Više o

Miroslav Kutle

,

Tomislav Tomašević

,

Teodor Celakoski

,

Kamensko

,

Antun Crlenjak

,

Danica Radošević

Uz potporu udruga Pravo na grad, Zelene akcije i Plenuma Filozofskog fakulteta, Radnice Kamenskog DORH-u su predale kaznenu prijavu protiv direktora kamenskog Antuna Crlenjaka, članova Nadzornog odbora i većinskih vlasnika dionica Kamenskog s pravom glasa. Kaznenu prijavu radnice su izvezle nadajući se da tako neće biti odbačena niti će ući u zastaru. Prijava je, istaknula je Danica Radošević, radnica Kamenskog, smrtovnica te tvrtke koja je zauvijek ugašena zahvaljujući upravi koja je tamo došla prije pet godina.

Prozvana uprava grupa je operativaca Miroslava Kutle, naglasio je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije, koja je sustavno uništavala tvornicu. Preko fiktivnih tvrtki izvlačili su novac s kojim će najvjerojatnije kupiti nekretnine Kamenskog. Zahvaljujući izmjeni GUP-a koju je grad Zagreb napravio 2006. godine, zemljište u vlasništvu Kamenskog prenamijenjeno je iz komercijalne u mješovitu namjenu kako bi se na toj parceli izgradio šoping centar s luksuznim stanovima. Slučaj Kamenskog tako je, zaključuje Tomašević, pokazatelj sve bijede hrvatskog modela razvoja.

Kaznena prijava podnosi se i u svrhu poništenja uknjižbe koju je omogućio Crlenjak, a kojom sedam poduzeća ima vlasništvo nekretnina Kamenskog. Vlasnik dvaju poduzeća je Davor Vlajčević, član Nadzornog odbora, koja od Kamenskog potražuju oko 18 milijuna kuna.

Sudbina radnica Kamenskog i te tvornice primjer su svega što se u Hrvatskoj događa zadnjih 20 godina jer nad tom je tvornicom, prema Teodoru Celakoskom, provedena i prva i druga privatizacija – prvom je uništena proizvodnja, a u drugoj se otimaju dobra. Celakoski je ujedno upitao jesu li HUP i Vlada svjesni kakva se antipoduzetnička klima ovim slučajem stvara.

Potporu radnicama Kamenskog dali su i studenti Filozofskog fakulteta koji su istaknuli nadu u odupiranje onima koji nekažnjeno gaze radnike i uništavaju poduzeća, vodeći se isključivo vlastitim interesima i interesima kapitala. (Infopunkt/metro-portal)

15.12.2010. 16:19:30
Novi komentar
nužno
nužno