« Film
objavljeno prije 10 mjeseci i 28 dana
FILMOVI

Kultni film "Nula iz vladanja" Jeana Vigoa u MM centru

Kritičari film smatraju remek-djelom, inspirativno je djelovao na mnoge redatelje /L Anderson, F. Truffaut / , bio je „bunkeriran" tj. zabranjen za prikazivanje punih 14 godina

Nula iz vladanja
Nula iz vladanja (Kultura promjene)
Više o

MM centar

,

Jean Vigo

Projekcija filma  Nula iz vladanja  francuskog redatelja i scenarista Jeana Vigoa održat će se u petak, 10. svibnja u 20:00. Ulaz je besplatan. Film se prikazuje s engleskim titlovima.

Program se realizira u suradnji s Francuskim institutom, Zagreb.

Projekcija filma posvećena je umjetničkom radu Mladena Stilinovića (1947.-2016.).

Nula iz vladanja (1933.), c/b, zvuk, 44 min

Uloge: Jean Dasté, Robert le Flon, Du Verron, Delphin, Léon Larive

Jean Vigo, francuski  redatelji i scenarist (1905.-1934.), autor je tek nekoliko izvrsnih filmskih ostvarenja među kojima je i iznimno  filmsko djelo Nula iz vladanja ( Zero de Conduit ). Na njegovo formiranje bitno je utjecao otac, militantni anarhist baskijsko-katalonskog podrijetla, koji je pod zagonetnim okolnostima preminuo u zatvoru. 

Traumatske uspomene iz internatskog života i očeva brojna tamnovanja poslužila su kao poticaj za realizaciju ovog srednjometražnog, igranog  filma. Djelo sugerira internat utemeljen na surovim zatvorskim, ograničenim pravima i ustroju.

Pobuna đaka protiv represije odgojnog sustava stilski je i poetski izvedena u maniri filmskih avangardista, na sasvim originalan način što, i do današnjih dana, film čini iznimnim ostvarenjem u korpusu svjetske kinematografije.

Kritičari film smatraju remek-djelom, inspirativno je djelovao na mnoge redatelje /L Anderson, F. Truffaut / , bio je „bunkeriran" tj. zabranjen za prikazivanje  punih 14 godina. Cineaste mauditJean Vigo, umire mlad i sa samo četiri filmska djela postao je klasikom francuskog i svjetskog filma.

09.05.2019. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno