« Glazba
objavljeno prije 5 mjeseci i 27 dana
NAJAVE

Kultni etno bend s juga Italije: Canzoniere Grecanico Salentino

Human Rights Film Festival i Vrelo zvuka imaju čast da vam predstave kultnu talijansku etno grupu, Canzoniere Grecanico Salentino

Canzoniere Grecanico Salentino
Canzoniere Grecanico Salentino (Arhiva)
Više o

koncert

,

klub Močvara

,

Canzoniere Grecanico Salentino

CANZONIERE GRECANICO SALENTINO (Italija)
Web: canzonieregrecanicosalentino.netmeridiana-cgs.itFacebook

Human Rights Film Festival i Vrelo zvuka imaju čast da vam predstave kultnu talijansku etno grupu, Canzoniere Grecanico Salentino, jednu od najpoznatijih europskih world music grupa. U nešto više od 40 godina djelovanja, ova grupa po prvi put gostuje u Zagrebu i donosi dah rasplesanog talijanskog juga.

Grupa Canzoniere Grecanico Salentino osnovana je još 1975. godine od strane Rune Durante, a vodstvo grupe se zadržalo u obitelji pa je sada vođa CGS Mauro Durante, cijenjeni glazbenik i van talijanskih granica koji je surađivao s brojnim svjetskim glazbenicima poput Justina AdamsaIbrahima MaaloufaGorana Bregovića ili Ballake Sissoka. Tijekom više od 40 godina CGS se nametnula kao vjerojatno najvažnija talijanska world music grupa, a svirali su na svim važnijim žanrovskim, ali i onim drugim festivalima na svijetu. Posebno su aktivni u posljednjih desetak godina, kada su svoj zvuk osuvremenili te ga približili i široj publici.

Ova grupa je osnovana kako bi promovirala pizzicu, odnosno tarantu - ples talijanskog juga iz regije Salento. Sama muzika je puna strasti i energična, a njena repetitivnost dovodi slušatelje u stanje transa. Canzoniere Grecanico Salentino tu glazbu izvode na akustičnim instrumentima tipičnim za jug Italije, ali i na nekim drugim instrumentima pa sada u svojem sastavu imaju violinu, gajde, harmoniku, buzuki i tambur, uz nezaobilazne udaraljke dok svoju ljubav prema pizzici pokazuju tako što u svojem članstvu uvijek imaju plesačicu koja na neki način na koncertima diktira glazbeni ritam.

Osim kroz grupu, članovi Canzoniere Grecanico Salentino pizzicu promoviraju i kroz aktivnost u sjajnom festivalu La Notte dalla Taranta koji svake godine u Lecceu i okolnim gradovima i mjestima okupi više od 100.000 ljudi. Festival plesa i sjajne glazbe privlači različite svjetske glazbenike koji se žele okušati u ovom zanimljivom tradicijskom izričaju.
No, nije CGS imun na društvene probleme pa u svojim pjesmama često ukazuju i na te stvari. Posebno su aktivni po pitanju izbjeglica i njihovih prava zbog činjenice da na jugu Italije često morskim putem dolaze izbjeglice iz svih krajeva svijeta, a ta cijela priča ponekad završi tragično. Po tom pitanju CGS su snimili i sjajan spot "Solo Andata" koji je zaokupio pažnju aktivista diljem svijeta.

Iako smo rekli kako Canzoniere Grecanico Salentino djeluju više od 40 godina, oni svoju glazbu održavaju svježom na više načina, a jedan od njih je suradnja s različitim producentima koji njihovoj glazbi davaju novi štih. Jedan od njih je Justin Adams, sjajni britanski gitarist koji je najpoznatiji po suradnji s Robertom Plantom koji bez njega ne nastupa već godinama. Adams je producirao "Meridianu", ovogodišnji album grupe Canzoniere Grecanico Salentino koji progovara i o aktualnoj pandemijskoj situaciji, aludirajući kako je u ovom trenutku cijeli svijet zajedno u istoj borbi.

"Meridiana" je, kao i prošlih nekoliko albuma CGS, dobila sjajne recenzije u svim glazbenim medijima, a na World Music Charts Europe Transglobal World Music Chart, najvažnijim svjetskim world music top listama, bila je tijekom godine na broju jedan mjesečnih lista. Zbog toga imamo i sreću vidjeti Canzoniere Grecanico Salentino u Zagrebu u pravom naponu snage, a ovo je stvarno koncert koji se ne propušta.

29.11.2021. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno