« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
VOLITE SVOJU KOŽU

Kućni spa tretman - odaberite kupku prema svojoj koži

Nakon suhog četkanja kože skočite u kadu punu tople vode u koju ste nakapali vrhunska eterična ulja. Vaša koža će vam zaista biti zahvalna

Priuštite si svakodnevni spa tretman kod kuće - zaslužujete ga
Priuštite si svakodnevni spa tretman kod kuće - zaslužujete ga (Deviantart)
Više o

ljepota

,

koža

,

eterična ulja

,

spa

,

kupka

Visoka razina stresa  koji nas svakodnevno guši može se ublažiti svakodnevni kupkama, uvjerava Ann Brown, direktorica Spa centra Shiki na jezeru Ozark u Missouriju. Lako je stvoriti identične glazbeno-mirisne rituale prije kreveta kako bismo tijelu dali signal da je vrijeme za opuštanje, piše u časopisu Natural Solutions. Svoj kućni tretman opuštanja započnite tako što ćete napuniti kadu vodom temperature oko 32 stupnja Celzijevih u slučaju da želite obnoviti energiju, a za potpunu relaksaciju neka vode bude i do 40 stupnjeva topla. Dok se kada puni vodom, vi počnite sa suhim četkanjem kože.

Skidanjem suhih naslaga i mrtvih stanica poboljšavamo stanje kože, te potičemo limfnu drenažu i izbacujemo do jedne trećine štetnih tvari iz tijela. Nije na domet napomenuti da su artritis, celulit, visoki krvni tlak, pa čak i depresija, povezani s lošom limfnom drenažom.

Potrebna vam je četka s čekinjama biljnog podrijetla i dugom drškom ili pak rukavica od konoplje kojue možete nabaviti u malo boljim drogerijama ili ljekarnama. Četka uvijek mora biti suha. Perite je svaka dva tjedna toplom vodom i sapunicom. Poželjno je tijelo četkati svaki dan, nekoliko minuta prije tuširanja ili kupke. Jedan tjedan u mjesecu dobro bi bilo ne četkati se kako bi se tijelo priviknulo na detoksikaciju.

Važno je da budete nježni i izbjegavate bradavice, lice i vrat.

Postupak je sljedeći - krenete od stopala ( uvijek četkajte prema srcu) a trbuh četkajte kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu. Sam postupak ne treba trajati dulje od pet minuta. Nakon četkanja uskočite u kupku ili pod tuš, a poslije toga nanesete aromaterapijsko ulje.

Brown podsjeća da skidanje mrtvih stanica kože potiče krv da se približi površini i na taj način otvori pore kako bi sastojci iz kupke lakše prodrli u nju.

Ali kao i četkanje jednako je važna i kupka. Njena učinkovitost ovisi o vašem tipu kože. U kupku dodajte ekstrakte specifičnog bilja i eterična ulja kako bi vam koža dobila najbolji mogući tretman.

  • Osjetljiva koža, koža pod stresom: vodi u kadi dodajte 20 kapi eteričnog ulja lavande ili dvije filtar vrećice čaja od kamilice kako biste smanjili crvenilo kože i smanjili napetost koja može dovesti do ispucanosti.
  • Za kožu s celulitom: koristite mineralne soli ili kuku od morskih trava i algi. Soli i alge imaju negativne ione koji privlače pozitivno nabijene ione kože. Na taj način koža kao magnet uvlači minerale i hranjive tvari sve do krvotoka iz kojeg oni preko limfnog sustava izbacuju sve toksine. Neka temperatura vode bude malo ispod 35 stupnjeva Celzijevih pa ćete ublažiti neugodna izgled celulita jer ćete potaknuti izbacivanje staničnog otpada.
  • Za suhu kožu koja se lako ljušti: u vodu dodajte nekoliko kapi bademova ulja sa sjemenjem mrkve ili eteričnim uljem ruže (oboje su puni vitaminima C i E). Na taj ćete način vratiti vlažnost koži. Smjesu možete umasirati u košu i prije ulaska u vodu. U slučaju ekcema i psorijaze umjesto bademova ulja možete koristiti ulje jagorčevine koje je bogato esencijalnom masnom linolnom kiselinom.
  • Za umornu i opuštenu kožu: nakapajte u vodu eterično ulje paprene metvice ili ružmarina. Osvježavajuće i rashlađujuće djelovanje metvice (zbog mentona i mentil acetata)potaknut će cirkulaciju krvi u vašoj koži, zategnuti je i vratiti joj boju. Ulje ružmarina stimulira folikule kose i time se bori protiv prhuti i ljuštenja, a ujedno ujednačuje kožu.

Napomena: kako biste postigli maksimalne rezultate, uvijek koristite čista eterična ulja, nipošto one sintetičke varijante. Moždani limbički sustav ne može prepoznati sintetičke mirise pa zato iz sintetičkih ulja nećete izvući korist, upozorava Brown. S druge strane, prirodni mirisi i arome dokazano djeluju a mozak u pozitivnim okvirima i potpomažu procese opuštanja ili razbuđivanja, ovisno o tome koje ulje koristite.

Bez obzira koju kupku koristili, u svakoj morate provesti najmanje 20 minuta kako bi koža upila sve potrebne sastojke. Iako vam se to možda čini pomalo ekstravagantnim, mi smo mišljenja da svatko zaslužuje ovakav tretman. Osim toga, puno jeftinije ćete proći ako ga prolazite kod kuće. Uostalom, 20 minuta posvećenih opuštanju, meditaciji i uživanju u toploj mirisnoj vodi samo vam može koristiti i u tjelesnom i u mentalnom smislu. Kupanje nije luksuz već prijeka potreba .imajte to uvijek na umu.

Ako koji slučajem ne možete ležati u kadi, ni tuširanje nije loša ideja. Tuširajte se pet minuta vodom temperature do 40 stupnjeva, a zatim desetak sekundi hladnom vodom. Izmjenom tople i hladne vode stvoriti ćete poseban toplinski odnos u koži zahvaljujući kojem će koža biti svježa i zategnuta. Čitav postupak ponovite dva do tri puta i uvijek završavajte hladnom vodom. Nagle promjene temperature razbudit će vaše tijelo, a krv će pokrenuti k površini kože. Time ubrzavate proces detoksikacije. Nakon što se koža 'oporavi' od naježenosti, bit će sjajna i izgledat će puno zdravije.

18.02.2011. 09:34:00
Novi komentar
nužno
nužno