« Hrvatska
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
BRAVO

Ksenija Pajić u kampanji za pse

Ksenija Pajić zna što znači odgovorno skrbništvo i radost pružanja doma napuštenome psu

Poznati u akciji
Poznati u akciji (Prijatelji životinja)
Više o

čipiranje pasa

,

udomljavanje pasa

,

Ksenija Pajić

Bliže se vrući dani i vrijeme ljetnih godišnjih odmora, što znači da počinje i kampanja Prijatelja životinja „Obitelj na more, a pas na ulicu?!" u sklopu koje će u hrvatskim gradovima osvanuti jumbo plakati koji će upozoriti na zakonske obaveze i odgovornost svakog skrbnika životinje.

Iznimno prikladna i nužna tema koja se sloganom „Pas čipiran, skrbnik miran" provlači kroz ovogodišnju kampanju udruge Prijatelji životinja ''Obitelj na more, a pas na ulicu?!'' jest zakonska obaveza mikročipiranja pasa kojom se još od 2004. godine nastoji smanjiti broj napuštenih životinja. Simpatičnom porukom na jumbo plakatima na tu obavezu podsjeća ugledna i omiljena glumica Ksenija Pajić koja je prije pet godina u svoju obitelj udomila sada sedmogodišnju mješanku Amy.

„Moja kujica Amy je udomljena, mikročipirana i kastrirana, i vrlo smo ponosni na nju. Nikada nismo pomislili da će Amy od ulice dospjeti do jumbo plakata i postati prava zvijezda! Cijela obitelj brine o njoj i želimo biti odgovorni skrbnici. Mikročipirali smo ju ne zbog Zakona nego zbog nje, da ju lakše nađemo ako se slučajno izgubi. Napuštanje pasa je nedopustivo i iza svakoga psa treba imenom i prezimenom stajati njegov skrbnik. Životinje su osjećajna bića i ovise o našoj odgovornosti, a moja Amy za mene je član obitelji."

Ksenija Pajić zna što znači odgovorno skrbništvo i radost pružanja doma napuštenome psu. Stoga, uz svoju sretnu kujicu Amy i simpatične njuške iz zagrebačkog skloništa u Dumovcu, Kani, Korlyja i Johnyja koji traže dom, poručuje da je udomljavanje divno, a kada je pas čipiran - skrbnik je miran.

Njezina poruka je važna jer predstojeće dane ljetnih mjeseci obilježit će daljnji porast broja nečipiranih i napuštenih pasa. S druge strane, smanjit će se udomljavanje životinja, koje ionako nije na zavidnom nivou, s obzirom na to da mnogi ipak odabiru kupnju životinja umjesto spašavanja pasa iz skloništa. Novi zakon o zaštiti životinja donio je i rok za provedbu kontrole mikročipiranja, odnosno lokalne zajednice trebaju do 30. lipnja ove godine provjeriti jesu li svi psi na njihovu području označeni mikročipom. Kazna za držanje psa bez mikročipa iznosi do 6.000,00 kuna.

Unatoč brojnim apelima, velik broj pasa i mačaka ostaje bez sigurnosti doma i prepušteno je ulici. Prema novom Zakonu o zaštiti životinja, napuštanje životinja kažnjivo je novčanim iznosom do 30.000,00 kuna. Uz kontrolu mikročipiranja, novi Zakon zato nudi i mogućnost propisivanja obavezne trajne sterilizacije kao kontrole razmnožavanja pasa i mačaka te su mnogi gradovi i općine iskoristili ovaj zakonski alat kako bi riješili uzroke problema, a to je nastajanje neželjenih štenaca i mačića koji odbačeni umiru ili završavaju u prekrcanim skloništima.

Izgled plakata i fotografije sa snimanja mogu se vidjeti na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Prijatelji životinja zahvaljuju svima koji su pridonijeli realizaciji plakata „Pas čipiran, skrbnik miran". Profesionalnu i volontersku pomoć pružili su: Ana Mihalić (fotografija), Saša Knežević (šminka) i Nikolina Borovec (frizura). Kampanja je realizirana uz potporu Grada Zagreba i suradnju Skloništa za nezbrinute životinje grada Zagreba, Europlakata, Arta, Studija Omnibus, Avalona i Maraja Usluga. 

19.06.2018. 17:14:00
Novi komentar
nužno
nužno