« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca

Krug za trg ne odustaje od 'uklanjanja' Tita

Oko pedeset prosvjednika ponovno tražilo promjenu imena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević, CROPIX)
Više o

prosvjed

,

Trg maršala Tita

,

Krug za trg

,

Maja Runje

,

Trg zločinca Tita

Građanska inicijativa "Krug za trg" danas je na Trgu maršala Tita ponovno zatražila od Grada Zagreba da promijeni ime tom trgu u Kazališni trg, istaknuvši da "najljepši trg u Zagrebu ne bi smio nositi ime zločinca".

Neprihvatljivo je da je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova "zbog proceduralnih zapreka" nedavno odbio naš zahtjev za promjenom imena, odaslan nakon prosvjeda u prosincu prošle godine, rekla je Maja Runje iz "Kruga za trg" na konferenciji za novinare.

Pozvala je građane da na predstojećim lokalnim izborima svoj glas daju strankama koje će se "distancirati od svih simbola komunističkog režima". Ustvrdila je da osuđuje sve totalitarne režime, uključivši i ustaški, te za svibanj najavila novi prosvjed na Trgu maršala Tita, na kojem očekuje više tisuća ljudi.

Na konferenciji se okupilo i tridesetak simpatizera inicijative, od kojih su neki transparentima s natpisom "Trg zločinca Tita" prekrivali ploču s imenom trga.

Povod za obraćanje novinarima Građanskoj inicijativi bila su recentna otkrića masovne grobnice u Sloveniji, i u tom kontekstu sadašnje ime trga smatraju "uvredom cjelokupnom hrvatskom narodu". (hina/metro-portal)

14.03.2009. 15:35:20
Novi komentar
nužno
nužno