« Kazalište
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
DRAMA

Krležina "Leda" premijerno izvedena u Gavelli

"Leda" je posljednja drama Krležina glembajevskog ciklusa; glume Ozren Grabarić, Janko Radoš, Bojana Grergorić Vejzović i drugi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Gavella

,

Miroslav Krleža

,

kazalište program

,

Leda

Završni dio glembajevskog ciklusa Miroslava Krleže, Leda, premijerno je u režiji Borisa Svrtana izveden u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella", prenosi Hina.

Uspostavljajući paralele s hrvatskom svakodnevicom, Gavellin ansambl uprizorio je glembajevsku priču o brzom usponu i bogaćenju, eruptivnim emocijama, ali i dosadi, uzajamnom varanju, dekadenciji i posvemašnjem cinizmu. Suvremenosti drame, napisane 30-ih godina prošloga stoljeća, pridonijela je duboka egzistencijalna tjeskoba likova koji istodobno žive "nepodnošljivom lakoćom".

Premijera Krležine građanske drame iz vremena nastanka "hrvatskih skorojevića i Glembaja" izazvala je večeras velik interes zagrebačke publike, koja je dugotrajnim pljeskom i ovacijama nagradila Ozrena Grabarića u ulozi Olivera Urbana, Janka Rakoša kao Klanfara, Bojanu Gregorić Vejzović koja je glumila Melitu, Franju Dijaka kao Aurela, Jelenu Miholjević u ulozi Klare te Mirelu Videk koja je glumila Ledu.

Među brojnim posjetiteljima bio je i predsjednik Republike Ivo Josipović sa suprugom, te drugi uglednici iz javnog i političkog života.

"Leda" je posljednja drama Krležina glembajevskog ciklusa, podnaslovljena kao "Komedija jedne karnevalske noći", a na Gavellinim daskama prikazana je ponajprije kao glumački komad, blistavo napisanih dijaloga, intrigantnih situacija i višeznačnih odnosa, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Scenografiju predstave potpisuje Miljenko Sekulić, kostimograf je Leo Kulaš, koreografkinja Mirjana Preis, dok je glazbu u predstavi odabrao sam redatelj Boris Svrtan.

15.01.2011. 09:12:49
Novi komentar
nužno
nužno