« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
STJEPAN MESIĆ:

Krizni porez i rast PDV-a su udar na standard građana

Treba štedjeti gdje je moguće, najmanje dirati mirovine i plaće, a zbog tajnih javnih nabava neki bi mogli završiti iza rešetaka, smatra Mesić

(Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Stjepan Mesić

,

štednja

,

antirecesijske mjere

,

krizni porez

,

harač

,

povećanje PDV-a

Predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio kako je u Hrvatskoj potrebno provesti rezove, ali pritom i voditi računa da se ne dira standard građana, te ocijenio kako su mjere kriznog poreza od tri posto i povećanja PDV-a "svakako udar na standard građana".

Mesić je pozvao na štednju na onim investicijama koje ne donose novac odmah, te ulaganje u nove investicije koje odmah donose nova radna mjesta i nove vrijednosti. "Ako se na jednoj strani samo štedi, onda se smanjuje potražnja, smanjuje se proizvodnja, a kad se smanjuje proizvodnja smanjuju se i radna mjesta. Prema tome treba štedjeti tamo gdje je to moguće, ali mislim da najmanje treba štedjeti na mirovinama i na plaćama", rekao je Mesić.

Predsjednik je na upit hoće li Vlada izdržati do kraja, odgovorio da će "izdržati dok bude mogla odgovoriti na izazove pred kojima se Hrvatska danas nalazi. Ipak, jedno je sigurno, neće biti prijevremenih izbora dok se ne steknu uvjeti, a to je dobivanje većine u Saboru za određene mjere. Jedna od krajnjih mjera su prijevremeni izbori, mada ne znam bi li što riješili. Sada treba provesti ove mjere s rezovima koji su potrebni, ali pritom voditi računa da se ne dira standard građana, jer ako se to dira, onda se dira i u proizvodnju, a ako se dira u proizvodnju, onda nema novih radnih mjesta."

"Ako se drugačije ne može morat će se razgovarati s MMF-om jer mi dugujemo više od 40 milijardi eura, a oko 11 milijardi dospijeva za otplatu glavnice i kamata. Ujedno, 7 od 9 milijardi eura koliko imamo blokirano je kao naša rezerva, imamo nešto mobilnog novca, ali treba poći od toga da se ostatak do 11 milijardi skupi, što je oko 8 do 9 milijardi i to država mora napraviti da bi ostala solventna", Stjepan MesićNovi porez i viši PDV predsjednik svakako smatra udarom na standard građana. "Analize su vjerojatno pokazale da se treba ići s određenim sredstvima kako bi se prebrodila sadašnja kriza. Je li prava mjera iskorištena, to će pokazati vrijeme, ali uglavnom polazim od toga da treba ići na štednju u onim velikim investicijama koje ne donose novce. Ali analize to moraju pokazati, jer ja ne mogu imati sada sve elemente koje je imala Vlada kada je donosile te mjere", rekao je Mesić.

Naglasio je da je potrebno preispitati sve ono "što se je do sada trošilo bez nekih ozbiljnih analiza", te ponovno upozorio da su "javne nabave bile pokrivene velom tajni", kojih ne smije biti.

"Ja sam za to da sve bude transparentno i da se ide samo u one nabavke koje omogućavaju funkcioniranje državnih institucija, ali da se pritom što manje dira u standard građana", ponovio je i na novinarsku tvrdnju kako bi neki mogli završiti i iza rešetaka odgovorio: "I to nešto duže".

Na pitanje ima li umirujuću poruku za ljude koji su nakon uvođenja PDV-a i kriznog poreza na korak do ulice, Mesić je odgovorio da je izlazak na ulicu također demokratsko pravo građana.

Izvor: Hina

23.07.2009. 16:25:14
Novi komentar
nužno
nužno