« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Kriza prelazi u istočnu Europu

Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Litva, Latvija, Ukrajina...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

MMF

,

Ferenc Gyurcsany

,

gospodarska kriza

,

istočna Europa

,

zemlje u krizi

Mađarska vlada priprema se za mogućnost zapadanja njezina gospodarstva u recesiju u idućoj godini, što naznačuje da se i nekadašnja komunistička Europa suočila s posljedicama financijske krize.

Mađarska, koja se poput Ukrajine i Islanda obratila Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) za pomoć, objavila je da će izmijeniti prvotno predviđen proračun za 2009. koji se temelji na očekivanom rastu od 1,2 posto, te uzeti u obzir mogućnost recesije. Riječ je o prvom od većih, izvozom pokretanih gospodarstava središnje Europe koje je povuklo takav potez.

"Trebali bismo se pripremiti na borbu Europe i svijeta s recesijom a za mađarsko gospodarstvo prognozirati smanjenje i do jedan posto aktivnosti, a ne njihov rast", kazao je mađarski premijer Ferenc Gyurcsany.

Vlade zemalja diljem regije srezale su prognoze rasta svojih gospodarstava i očekuju smanjenje proračunskih prihoda, što je teška situacija u vrijeme kada su njihove mogućnosti novog zaduživanja na međunarodnim tržištima dugova ograničene uslijed globalne kreditne krize.

Regija koju su nekad ekonomisti smatrali pošteđenom utjecaja krize zbog niske izloženosti toksičnim dugovima ovaj je mjesec ipak uzdrmana budući da su se strani ulagači počeli rješavati tamošnje imovine i pobjegli na razvijena tržišta. Val prodaja koje su poduzeli oštro je pogodio tržišta valuta, dugova i dionica u cijeloj regiji.

Mađarski premijer Gyurcsany kazao je da će njegova vlada sniziti proračunski manjak u 2009. na 2,6 posto BDP-a nasuprot ranije ciljanih 2,9 posto.

Rumunjskoj je Standard & Poor's (S&P) u ponedjeljak snizio kreditni rejting, dodijelivši mu status 'bezvrijedan', što je rezultiralo padom vrijednosti leja za 2,0 posto. Zamjenik guvernera središnje banke Cristian Popa ocijenio je taj potez agencije neopravdanim, kazavši kako se pristup financiranju nije pokazao vidno otežanim.

Iako je MMF naglasio da ne pregovara s Rumunjskom, napomenuo je kako je vanjsko okruženje te zemlje, odnosno njezine mogućnosti da dalje pozajmljuje novac za poticanje gospodarstva, vrlo otežano.

Latvija, čije je kreditne rejtinge S&P također snizio početkom tjedna, najavila je daljnje sniženje proračunskog manjka u odnosu na planiranih 1,85 posto BDP-a. Agencija je snizila i rejtinge susjednoj Litvi.

Bugarska, još jedna ranjiva zemlja zbog visoke inozemne zaduženosti, srezala je procjene stope rasta na 4,7 posto, nasuprot ranije prognoziranih 6,5 posto a Svjetska banka pozvala je tu zemlju da pripremi plan za hitne situacije. (hina/metro-portal)

29.10.2008. 14:48:16
Novi komentar
nužno
nužno