« Ekosfera
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
španjolska

Kriza natjerala na prodaju kvota CO2

Čak i zapadne zemlje prodaju kvote zbog lošeg stanja gospodarstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

kriza

,

emisija ugljičnog dioksida

,

prodaja kvota CO2

,

Španjolska prodaje kvote CO2

Španjolska teška industrija nadoknađuje nedostatak likvidnosti, uzrokovan gospodarskom krizom, prodajom viška prava na emisiju ugljičnog dioksida međunarodnim ulagačima i energetskim kompanijama, objavio je u ponedjeljak madridski dnevni list El Pais.

Vlada je dodijelila oko 1.000 industrijskih postrojenja pravo na emitiranje ukupno 100 milijuna tona ugljičnog dioksida u razdoblju do 2012., u sklopu ograničenja utvrđenih Protokolom iz Kyota.

Kompanije koje su uglavnom povezane s građevinskim sektorom već su prodale prava na emitiranje do 25 milijuna tona ugljičnog dioksida za do 500 milijuna eura, navode stručnjaci za El Pais.

Pad industrijske proizvodnje, koja je u studenome bila 15 posto niža u odnosu na odgovarajući mjesec prethodne godine, proširio je manevarski prostor kompanija za prodaju prava na emisiju štetnih plinova.

Ekolozi kritiziraju dodjelu kvota kompanijama, tvrdeći da je previše velikodušna, te strahuju da će pad cijena emisija ugljičnog dioksida zakočiti borbu protiv globalnog zagrijavanja. (hina/metro-portal)

19.01.2009. 13:16:02
Novi komentar
nužno
nužno