« Žene
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
ŽIVOT U ZABLUDI

Kreme protiv bora su čisto bacanje novca

Molekule kolagen koje se nalaze u brojnim kremama protiv bora jednostavno su prevelike da bi ušle dublje u kožu, objašnjavaju stručnjaci

Kreme protiv bora ne djeluju, tvrde stručnjaci
Kreme protiv bora ne djeluju, tvrde stručnjaci (Shutterstock)
Više o

bore

,

koža

,

kolagen

,

kreme

,

losioni

Uporaba krema protiv bora i za zatezanje kože uzaludna je i njome samo stanjujete lisnicu, tvrde znanstvenici. Molekule kolagena koje se nalaze u razvikanim losionima i kremama su, po njihovom mišljenju, prevelike i stoga vrlo malen broj njih uopće ulazi dublje u kožu. Upravo zbog toga ostaju na površini kože sve dok se ne očiste ili speru. Drugim riječima, novac koji ste potrošili na njih bacili ste u vodu i to doslovno. Salve kritika zbog tih proizvoda krenule su nakon istraživanja koja je provela zaklada Sense About Science, specijalizirana za ispravljanje znanstvenih zabluda.

Na primjer,  L'Orealov 'pripravak' Wrinkle Decrease Collagen namijenjen ženama iznad 35 godina prema riječima proizvođača „smanjuje pojavu bora i pregiba". Tvrtkina krema za oči Paris Dermot Expertise Collagen Micro-vibration košta oko 11 funti (količina joj je 15 mililitara). Ona sadrži takozvane „biosfere" koje navodno suzbijaju pojavu pregiba kože, bora i podočnjaka. Međutim, znanstvenici osporavaju tvrdnje brojnih kozmetičkih divova tvrdeći da su molekule kolagena jednostavno prevelike da bi probile vanjski sloj kože i ušle dublje.

„Ideja koja proizlazi iz svih tih proizvoda je da kolagen može probiti gornje slojeve kože i ojačati naš prirodni kolagen, ali to je apsurdno", kazao je Richard Guy, stručnjak iz sfera farmacije sa Sveučilišta Bath, a citira ga Daily Mail. Kolagen je u molekularnom smislu ogromna čestica, a koža je dizajnirana tako da sprječava ulaz takvih čestica, objašnjava Guy. S njim se slaže i biokemičarka dr. Blanca Sengerova s Oxforda koja se bavi upravo velikim molekulama i proteinima: „Frustrira me kad vidim reklame za kreme protiv bora koje sadrže kolagen. Iako je on u strukturnom smislu važan za integritet naše kože, molekula proteina je prevelika da bi zaobišla barijere koje joj koža postavlja."

04.12.2013. 11:25:00
Novi komentar
nužno
nužno