« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
'PROZIVKA'

Kregar od DIP-a traži da u drugom krugu radi svoj posao

Nezavisni kandidat DIP-u je poslao pismo u kojem podsjeća što u prvom krugu nije valjalo.

(Sandra Šimunović, CROPIX)
Više o

GONG

,

Josip Kregar

,

lokalni izbori

,

predizborna kampanja

,

DIP

,

Državno izborno povjerenstvo

,

birački odbori

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar u današnjem pismu moli Državno izborno povjerenstvo (DIP) da pred drugi krug izbora izda "uputu i upozorenje o potrebi da se strogo vodi računa o obvezama nepristranosti i zakonitosti u radu biračkih odbora, podsjeti na zakonske obveze i sankcije, te uputi o ponašanju prema našim promatračima."

Navodeći nadležnosti DIP-a, Kregar u pismu upozorava da je u prvom krugu lokalnih izbora GONG zabilježio zastrašivanja birača, pokušaje kupovine glasova, zlouporabu lokalnih resursa, ometanje tuđe kampanje te zlouporabu djece u svrhu kampanje.

Uz to, konstatirana su kršenja izborne šutnje te je utvrđeno "sasvim neprimjereno utjecanje pri objavi rezultata." Utvrđeno je i "korištenje službenih sredstava i ovlaštenja radi neravnopravnog tretiranja nezavisnih kandidata i lista", navodi Kregar u pismu.

Podsjeća da su već ranije isticali kako u "djelovanju biračkih odbora postoji pretpostavka o tome da će se u biračkim odborima nalaziti osobe koje radi različitih stranačkih pripadnosti, nadziru zakonitost, nepristranost i časnost izbora." U slučaju pak, kada se ne radi o stranačkom, već nezavisnom kandidatu, štoviše kandidatu suprotstavljenom baš političkim strankama, navedena pretpostavka ne vrijedi, smatra Kregar.

U pismu ističe da kao nezavisan kandidat nije isticao, niti su imenovani članovi biračkih odbora u njegovo ime te da samo "ostaje mogućnost djelovanja promatrača čije su nadležnosti i mogućnosti ograničene".

"Iz svih navedenih razloga, a osobito imajući u obzir praksu neravnopravnog tretiranja nezavisnih kandidata, koja je i konstatirana, molimo vas da pred drugi krug izbora izdate uputu i upozorenje o potrebi da se strogo vodi računa o obvezama nepristranosti i zakonitosti u radu biračkih odbora, podsjeti na zakonske obveze i sankcije, te uputi o ponašanju prema našim promatračima", stoji, uz ostalo, u pismu Josipa Kregara DIP-u. (hina/metro-portal)

21.05.2009. 15:03:55
Novi komentar
nužno
nužno