« Zdravlje
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
PRIJAVITE SE!

Kreće program probira i ranog otkrivanja raka pluća

Ključnu ulogu imat će liječnici obiteljske medicine koji bi rizičnu skupinu pušača trebali upućivati na preglede putem posebno izrađene informatičke platforme

Prijavite se na vrijeme
Prijavite se na vrijeme (Arhiva)
Više o

rak pluća

,

rano otkrivanje

Nacionalni program probira i ranog otkrivanja raka pluća predstavljen je u utorak u Zagrebu, a cilj mu je - kroz preventivne preglede pušača - smanjiti broj oboljelih od karcinom pluća, od kojega u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba te ranim otkrićem bolesti spasiti više stotina života godišnje.

"Karcinom pluća kasno se dijagnosticira jer nema simptoma te ga otkrivamo kad je već metastazirao. Zato nam je petogodišnje preživljenje samo 10 posto. S ranom dijagnostikom, koju nam omogućava CT tehnologija niske doze zračenja, kod rizične skupine karcinom je moguće otkriti kada je on velik samo jedan centimetar. Takav karcinom se operira i moguće je izlječenje preko 90 posto", kazao je na predstavljanju voditelj Nacionalnog programa akademik Miroslav Samaržija.

Dodao je da probir započinje s današnjim danom, a ključnu ulogu imat će liječnici obiteljske medicine koji bi rizičnu skupinu pušača trebali upućivati na preglede putem posebno izrađene informatičke platforme.

16.01.2020. 16:29:00
Novi komentar
nužno
nužno