« Glazba
objavljeno prije 9 dana i 2 sata
NAJAVE

Kreće AJMO!, jesmo li spremni?

Prijavilo se više od 300 izvođača koji su željeli nastupati i čak 39 organizatora iz manjih sredina, a u igri je bilo najprije 10 puta po 10.000 eura... na kraju, 12 puta ;)

5 mjeseci koncerata
5 mjeseci koncerata (Arhiva)
Više o

koncerti

,

AJMO!

Novi projekt Ureda za izvoz glazbe Hrvatska, projekt AJMO! od samog je početka izazvao velik interes glazbene javnosti. Prijavilo se više od 300 izvođača koji su željeli nastupati i čak 39 organizatora iz manjih sredina, u igri je bilo najprije 10 puta po 10.000 eura, a onda na veliko iznenađenje prijavljenih i zahvaljujući Ministarstvu kulture i medija RH, 12 puta po 10.000 eura za sufinanciranje koncerata izvan najvećih gradova.

„Odmah smo po brzom i velikom odazivu organizatora iz manjih sredina vidjeli da ovaj pilot projekt ima smisla i da trebamo sve napraviti da zaživi na duže staze. Primarni posao Ureda za izvoz glazbe Hrvatska je sufinanciranje bendova i glazbenih profesionalaca u inozemstvu, ostvarivanje međunarodnih suradnji s europskim glazbenim sektorom i drugim uredima za izvoz glazbe te organizacija showcase festivala i glazbene konferencije u Šibeniku SHIP. Sve to znači da smo jako dobro upoznati s problemima kako glazbenika da zasviraju u manjim sredinama, tako i organizatora da omoguće publici u manjim gradovima zanimljive koncerte. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija RH započet je ovaj projekt i sad kreće i njegova realizacija, jedva čekamo", rekao je Davor Drezga, suosnivač Ureda za izvoz glazbe Hrvatska. 

Prvi nastup održat će Bore Balboa i to već sutra, 12. listopada u klubu Azimut u Šibeniku, a organizator i dobitnik sredstava iz natječaja je Udruga Kolektiv B4, šibenska mreža kulturne suradnje i razvoja koja okuplja ljude različitih afiniteta s dugogodišnjim iskustvom rada u kulturi s istim ciljem - stvarati kulturni sadržaj dostupan svima. Bore Balboa je reper iz Brodarice pored Šibenika koji je prve stihove javnosti predstavio prije desetak godina. S vremenom je postao jedno od najrespektabilnijih imena underground hip hop scene. Apsolutno idealan izbor za otvaranje "AJMO!" koncertnog slijeda.

Idući nastup rezerviran je za My Buddy Moose u Zadru, 18. listopada. Jedinstveni riječki indie americana bend poznat je po zaraznom zvuku na koji su utjecali i country i soul i garažni rock. Zajedno su već 20 godina (prilično dobar staž) i kažu da im je glazba način neverbalne komunikacije. Njihovu komunikaciju publika voli, to se moglo vidjeti na njihovim brojnim koncertima i festivalima po Hrvatskoj i regiji. Organizator ovog koncerta je Udruga Prizmaudruga za poticanje razvoja ljudskih potencijala i kreativnosti, a nastup (u okviru Urbofon live programa) održat će se u Providurovoj palači u Zadru. Mi stižemo, a vi?

Kultni osječki hardcore punk bend Debeli Precjednik treći je po redu u nizu ovih genijalnih nastupa projekta AJMO! Njihov nastup održat će se u Klubu kulture u Križevcima, 19. listopada. Bend je osnovan davne 1993. godine, svirali su na više od 500 koncerata te iza sebe imaju četiri velike europske turneje, a svirali su i sa sastavima SNFU, NOFX, Jello Biafra and GSOM, Lagwagon i drugima. Zahvaljujući Udruzi K.V.A.R.K., jednom od dobitnika natječaja i u suradnji s Klubom kulture, vraćaju se u Križevce nakon, pazi sad - 18 godina. Ovo se stvarno ne smije propustiti! 

Kojoti u Dubrovniku? Zvuči kao naziv najprodavanijeg trilera ikad. I kao najiščekivaniji nastup ikad. Udruga Art radionica Lazareti glavni je i odgovorni krivac za ovaj nastup Kojota 25. listopada u sklopu projekta AJMO! Kojoti su svoj posljednji album "Sve je pod kontrolom?" nakon više od 20 godina duge diskografske pauze objavili u ožujku 2019. godine. Album im je donio brojne pozitivne kritike te nominaciju za nagradu Porin u kategoriji za najbolji rock album godine. Jedva čekamo. 

Centar za mlade Čakovec definitivno zna što radi. Na isto mjesto - Prostor u Čakovcu i na isti dan - 26. listopada dovode M.O.R.T., Šizu i Prosti Prst. Ne doći na ovo bio bi grijeh. Sinjski žestoki bend, duo garažnog rocka i post-punka i jedan od rijetkih novih alternativnih autorskih bendova u okolici Čakovca i Varaždina zvuči kao savršena kombinacija za zadnji listopadski nastup projekta AJMO!

„Zamišljeno je da korist od ovog projekta ima kompletan glazbeni ekosistem - izvođači, njihovi agenti, diskografi, mediji i naravno oni najvažniji - publika. Kroz projekt "AJMO!" održat će se četrdeset i osam koncerata u 5 mjeseci u manjim mjestima koji se vjerojatno bez motivacijskih napora nikada ne bi ostvarili. Ideja pokretača projekta je kroz godine pružati kontinuiranu potporu koncertnoj djelatnosti - kako u programskom tako i u infrastrukturnom smislu. Važno je da se kroz projekt stvori jedna vrsta integriranog razmišljanja koje rezultira umrežavanjem. Tako ostvarenim ciljem bi se hrvatska koncertna mapa znatno promijenila"rekao je Dražen Baljak, suosnivač i predsjednik Ureda za izvoz glazbe Hrvatska.

13.10.2024. 09:12:00
Novi komentar
nužno
nužno