« Žene
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
PROBLEMI U RAJU

Kratki vodič za kvalitetno svađanje u ljubavnoj vezi

Svaki se par u dužoj vezi svađa, ali način na koji to rade nije u svih jednak. Saznajte što sve čini neku svađu dobrom i konstruktivnom

I svađati se treba znati :)
I svađati se treba znati :) (Shutterstock)
Više o

svađa

,

muškarci i žene

,

ljubavne veze

,

problemi u vezi

,

pomirenje

Koliko vam se puta samo dogodilo da, nakon što ste se „ohladili" od svađe s partnerom, pomislite kako razlog svađi možda i nije bio glup, ali način na koji se sama svađa odvila jest? U tom vam trenutku bude žao zbog puno stvari koje ste u afektu izgovorili, ali više nema nazad. Ako ništa drugo, uvijek se možete tješiti kako se svi parovi svađaju, zar ne?

I dok je činjenica da se svaki par prije ili kasnije porječka oko nečega, način na koji to rade nije u svih jednak, i upravo je to ono što razlikuje par u dobroj od para u lošoj vezi. Nalazite li se i sami često u situaciji da s partnerom izmjenjujete teške uvrede i optužbe, vrijeme je da nešto konačno promijenite u pristupu. Donosimo vam nekoliko savjeta za produktivno svađanje u vezi.

1. Bez etiketiranja, molim!

Unatoč tomu što je prosječni balkanski mužjak pravi macho frajer koji ne pokazuje osjećaje ni pred vlastitom majkom, a kamoli djevojkom, ružni nazivi i vrijeđanje povrijedit će i one najstrpljivije. Pogrdnim imenima i uvredljivim nadimcima vi zapravo partneru poručujete sljedeće: „Ne cijenim te dovoljno da se prema tebi odnosim s dignitetom i poštovanjem". Istovremeno, sebe spuštate na razinu devetogodišnjaka. Želite li da to što imate bude ljubavna veza, a ne bojno polje, klonite se etiketiranja.

2. Klonite se riječi poput „uvijek" i „nikad"

Nikad ne iznosiš smeće. Uvijek zaboravljaš platiti račune na vrijeme. Nikad te nije briga za moje osjećaje. Uvijek ja moram prva početi ozbiljne razgovore. Osim što ste u krivu (možda nešto radite ili ne radite većinu vremena, ali to nipošto nije baš uvijek ili nikad), započinjanje razgovora ovakvim rečenicama najbrži je način da ga se pretvori u nekonstruktivnu prepirku, u kojoj ćete jedno drugome nabrajati mane i nedostatke, umjesto da riješite neki problem.

3. Ne izbjegavajte razgovor

Ovo je nešto čemu su muškarci tradicionalno nešto skloniji od žena i jedna je od najgorih stvari koje možete napraviti partneru koji pokušava s vama ozbiljno razgovarati. Ovdje se ne radi o situaciji gdje želite prekinuti svađu koja predugo traje (deset minuta „pauze" u svađanju kako biste razbistrili glavu je uvijek dobro), već o situaciji gdje jedan partner pokušava započeti razgovor, a drugi bez riječi odlazi u birtiju ili prijateljima. Ovakva ružna pasivna agresija jasan je znak da ne znate komunicirati, a veze bez komunikacije osuđene su na propast. To su činjenice.

4. Ne uključujte obitelj ili prijatelje u svađu

Već smo u nekoliko navrata na stranicama našeg portala pisali o ovome. Ukoliko započnete razgovor sa „Moja se majka slaže da bi trebao..." ili „Moj otac nikad be bi..", to će samo dodatno razljutiti vašeg partnera ili mu uništiti samopouzdanje. Čak i ako ne uključujete obitelj i prijatelje direktno u prepirku, ne činite to niti naknadno. Znamo da imate potrebu ispričati majci ili prijateljici sve o sinoćnjoj svađi, ali na taj im način samo dajete municije da kritiziraju vašeg partnera i direktno si potkopavate integritet kao paru. Problemi između vas dvoje tiču se samo vašeg partnera i vas, ne tražite treće mišljenje dok sami ne odlučite kako želite pristupiti problemu.

5. Koristite se afirmativnim izrazima

Ovo je nešto što zna svaki stručnjak za marketing i PR. Iako je sadržaj bitan, forma je ono što čini razliku između konstruktivne izmjene mišljenja i nekonstruktivne svađe. „Previše gledaš televiziju i ne posvećuješ mi nimalo pažnje" vodi samo u prepirku, dok će primjerice „Kad gledaš televiziju navečer, ja se osjećam da ti nisam dovoljno važna" polučiti puno bolje rezultate. Ovakav je način komunikacije odličan za muški mozak. Prvo, vrlo je direktan, zbog čega on neće morati pogađati i dešifrirati vaše rečenice. Drugo, ukazuje na problem koji vas muči, a pritom ne kritizira niti ističe njegove mane. Ovo nije nešto što možete naučiti preko noći, niti se trebate osjećati loše ukoliko vam ne uspije iz prve. Ipak, ukoliko unesete čak i svega nekoliko poboljšanja u način na koji komunicirate s partnerom, to je dugoročno ulaganje koje će vam se višestruko isplatiti.

24.11.2012. 14:51:00
Novi komentar
nužno
nužno