« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Kraj svijeta odgođen za ljeto

LHC se uključuje tek slijedeće godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CERN

,

LHC

,

kvar na LHC-u

,

veliki ubrzivač čestica

Divovski ubrzivač čestica LHC Europske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN), koji se pokvario samo nekoliko dana pošto je u rujnu pušten u pogon, ponovno će proraditi tek idućeg ljeta, a ne na proljeće kao što je bilo najvljivano, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik CERN-a.

"Imamo još puno posla koji moramo obaviti i želimo biti sigurni da će sve biti u redu prije samog puštanja u pogon", rekao je James Gillie, glasnogovornik CERN-a.

"LHC ćemo ponovo pustiti u pogon čim prije bude moguće, ali kako god bilo, u fazi smo godišnjeg prekida do kraja svibnja", dodao je. Čelnici CERN-a su sve dosad spominjali mogućnost da se postrojenje pokrene krajem travnja.

Izvješće o stanju podnijet će se 12. prosinca, u prigodi sjednice CERN-ova Vijeća, kazao je Gillie.

Veliki hadronski sudarač (LHC) morao se isključiti 19. rujna, samo desetak dana nakon početka rada, zbog kvara na jednom od magnetskih supravodiča koji usmjeravaju čestice u 27 km dugoj cijevi akceleratora zakopanog na dubini od 100 metara ispod zemlje.

Veliki hadronski sudarač treba omogućiti da se razotkrije tajna o nastanku svemira tako što će se protoni u njemu sudarati brzinom gotovo jednakom brzini svjetlosti.

Gradnja tog najvećeg u svijetu fizikalnog uređaja trajala je više od 12 godina, u njoj je sudjelovalo 7.000 fizičara, a stajala je 3,76 milijarda eura. (hina/metro-portal)

17.11.2008. 17:58:50
Novi komentar
nužno
nužno